Politika

Robert Pleše: “Ako je HDZ u Stocu za građanski koncept, onda mora biti i u Predsjedništvu BiH”

Povodom pobjede kandidata HDZ-a Stjepana Boškovića u Stocu, te njegove izjave da će biti načelnik svih građana u Stocu, oglasio se Robert Pleše, član Glavnog odbora Naše stranke.

Robert Pleše

HDZ BiH već godinama insistira na etničkom predstavljanju, odnosno konceptu da pripadnici samo jednog konstitutivnog naroda biraju svog predstavnika, koji treba da štiti isključivo interese te etničke grupe. Izjava Stjepana Boškovića da će štititi interese svih građana, nezavisno od njihove etničke pripadnosti, ili tome jesu li glasali za njega, ima pozitivne konotacije, a može dobiti uvjerljivost ako bi to bio opći princip HDZ-ovog djelovanja“, kazao je Pleše.

Pleše dodaje da političke organizacije ne bi trebali imati jedan princip legitimnosti na lokalnom, a drugi na višim nivoima, jer time sugerišu da im nije stalo do bilo kakvih principa.

“Ako načelnik Stoca pokušava dokazati da nije izabran samo glasovima jedne etničke grupe, tj. samo Hrvata, kao što to Bošković iz HDZ-a čini sad u svojim izjavama, te da će predstavljati sve građane, zašto HDZ to ne uzdigne na nivo generalnog principa pa da članove Predsjedništva BiH biraju svi građani BiH i da izabrani predstavljaju i štite interese svih građana BiH. Kad bismo sudili po razvikanoj Čovićevoj tezi o etničkoj legitimnosti, Bošković nije legitimni načelnik Stoca jer su kako sam kaže svi građani glasali za njega“, kazao je član Glavnog odbora Naše stranke.

Pleše dodaje da je princip jednakopravnosti svih građana pred zakonom, te imperativ da vlasti mogu birati svih građani i da one rade u interesu svih građana, bez etničke ili druge diskriminacije, osnov evropske demokratije čemu i BiH treba težiti.

“To je princip, koji održava na životu Bosnu i Hercegovinu iz uz čiju pomoć ona može imati budućnost, a njeni građani bolju, sigurniju i pravedniju državu. Želim da živim u društvu u kojem će svi građani moći birati i biti izabrani na svaku javnu funkciju, jer samo tako možemo svi osjećati ovu zemlju svojom“, zaključuje Robert Pleše.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh