Politika

Mijenja se zakon: Vatrogasci i Hitna pomoć dobit će prednost nad političarima

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je usklađenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, čiji je predlagač poslanik Damir Arnaut.

Parlamentarna skupština BiH - Nap.ba

Arnaut je, obrazlažući predloženi zakon, kazao da se radi samo o drugačijem postavljanju prioriteta u odnosu na postojeći zakon, piše “Fena”…

“Prema postojećem zakonu, vozila pod pratnjom, dakle vozila pod sirenama političara, imaju pravo prvenstva nad vozilima hitne pomoći i vatrogasnim vozilima. Moj prijedlog zakona predviđa da se prioritet zamijeni, a to je da vozila hitne pomoći i vatrogasna vozila imaju pravo prvenstva, odnosno prednost nad tim privilegovanim vozilima pod pratnjom”, pojasnio je Arnaut.

Komisija nije podržala Prijedlog zakona o dopuni Zakona o upravi, koji je predložio poslanik Damir Arnaut.

Ustavnopravna komisija usvojila je Izvještaj o provođenju lokalnih izbora 2016. godine, čiji je podnosilac Centralna izborna komisija BiH.

Član CIK-a BiH Suad Arnautović je kazao da je lokalne izbore 2016. godine posmatrala delegacija Kongresa lokalnih i regionalnih autoriteta Vijeća Evrope koji su obišli 250 biračkih mjesta.

Po njegovim riječima, generalna ocjena je vrlo pozitivna, uz nekoliko sugestija, primjedbi i preporuka vlastima u BiH, od kojih su najznačajnije pitanje Grada Mostara i politizacija izborne administracije na nivou biračkih odbora.

“Naša je molba i preporuka da se razmotri jedno od važnih pitanja, pored ovih koja su u izvještaju navedena. To je da se inicira rasprava u Predstavničkom domu da kod sankcionisanja kandidata političkog subjekta zbog njegove individualne odgovornosti, da se omogući zamjena tog kandidata drugim kandidatom istog političkog subjekta kako se ne bi politički subjekt sankcionisao zbog individualne odgovornosti tog kandidata”, naveo je Arnautović.

Dodao je da su imali slučaj u Stocu kada je sankcioniran kandidat, a time istovremeno i kažnjen politički subjekt.

“Molimo da se ovo pitanje razmotri. To je naša inicijativa za izmjenu Izbornog zakona u tom smislu”, kazao je Arnautović.

Član Komisije Šefik Džaferović je kazao kako bi trebalo u narednom periodu da se povede računa o tome i da se zapitaju da li je moguće odgođene izbore ili ponovljene izbore održavati u vremenu izvan izbornog perioda.

Mi smo prvi put imali izbore u jednoj lokalnoj zajednici, a Stolac je u pitanju, izvan izbornog perioda. Dakle, izborne radnje se moraju u okviru izbornog perioda provesti. Drugo, da li je pravedno da recimo kažnjavanjem kandidata mi dovodimo političkog subjekta u poziciju da nema uopšte kandidata i dovodimo građane u takvu poziciju“, naveo je, između ostalog, Džaferović.

Član Komisije Nikola Lovrinović je kazao da se Džaferović u “izbornom procesu nije ponio kako treba”, navodeći da je kad je u pitanju kandidat za izbore u Stocu Salmir Kaplan, Džaferović “stao iza onoga što je on uradio fizički”.

“On je fizički rasturio biračka mjesta i vi ste to branili kao predsjednik parlamenta. Po meni nije bilo primjereno da vi kao predsjednik Doma stanete iza takvog događaja”, kazao je Lovrinović.

Odgovorio mu je Džaferović, rekavši da mu ne stavlja u usta da je kazao nešto što nije nikada kazao.

“Jesam govorio o Stocu i jesam govorio o tome da Izborna komisija ne treba da bude sudija o onome što se dešavalo na biračkim mjestima, nego to treba da budu pravosudne institucije. Izborna komisija je ušla i u tu sferu, upustila su u raspravu kao da je sudija. O tome danas uopšte nisam govorio, govorio sam o tome da li je uredu da politički subjekt ostane bez kandidata ili treba omogućiti da se da drugi kandidat”, kazao je Džaferović.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh