Politika

PDP: “Vlada RS-a zbog suše da proglasi stanje elementarne nepogode”

Zbog visokih temperatura i suše uništeni su poljoprivredni usjevi u bh. entitetu RS-u pa u PDP-u traže da Vlada proglasi stanje elementarne nepogode i bar dijelom nadoknadi štete ratarima.

Branislav Borenović - Slobodna-bosna.ba

Predsjednik te stranke Branislav Borenović danas je u bijeljinskom selu Donja Čađavica razgovarao s poljoprivrednim proizvođačima čije hektare zasijanog kukuruza, duvana, soje i drugih kultura uništavaju visoke temperature vazduha, piše “Fena”…

Uloženo u sjetvu poljoprivrednici ne mogu vratiti, a Borenović je najavio da će insistirati da resorno ministarstvo proglasi stanje elementarne nepogode.

“Razumijemo ljude koji se nalaze u teškom stanju i koji očekuju reakciju. Ne treba gledati samo u nebo nego i u institucije koje imaju zakonsku obavezu i pretpostavke da ljudima pomognu. Treba da im se kaže šta to mogu očekivati. Ako se ovako nastavi onda šta će nam Ministarstvo poljoprivrede, šta će nam Vlada, šta će nam razni fondovi i razne institucije. Postavlja se pitanje gdje sav taj novac ide”, rekao je Borenović.

Izrazio je zabrinutost da ovakva situacija vodi u dalji pad poljoprivredne proizvodnje bh. entiteta RS, iako je to grana koja ne smije biti u potčinjenom položaju.

“Od dvije milijarde KM u budžetu mora se izdvojiti najmanje 100 miliona KM kako bi se pomoglo poljoprivredi. Nemam namjeru da kritikujem, već isključivo da pozovem institucije da učine nešto na saniranju štete u (bh. entitetu) RS”, rekao je lider PDP-a.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh