Politika

Premijerka Republike Srpske – Pripremljena krivična prijava protiv Emira Suljagića

Premijerka Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović izjavila je danas da je Vlada RS-a pripremila krivičnu prijavu protiv koordinatora Koalicije "1. mart“ Emira Suljagića. Ona je rekla da je “analizirano sve što je Suljagić govorio, te da u tim izjavama ima puno više od onoga što se naziva neprimjereni riječnik".

No image - Haber.ba


Željka Cvijanović (Foto: novosti.rs)

– U pitanju je jezik mržnje koji može da izazove ozbiljne poremećaje u odnosima između etničkih zajednica, odnosno konstitutivnih naroda u BiH. Posebno predstavlja problem antiustavno ponašanje i govor gospodina Suljagića. U pitanju je napad na ustavni poredak ne samo RS, već i BiH u cjelini – rekla je Cvijanović.

Izjavom Suljagića da RS, “zauzimajući 49 posto teritorije BiH predstavlja okupiranu zonu”, kako kaže Cvijanović, on je pokazao da ne poštuje ono što je navedeno u Dejtonskom sporazumu, koji je daleko važniji od bilo kakve političke platforme koju provodi Suljagić.

Nije sigurno, kazala je, da je nevladina organizacija “1. mart” i registrirana na prostoru RS, niti da se nalazi, po tvrdnjama u medijima, u registru Ministarstva pravde BiH.

-U svakom slučaju poznat je pojedinac koji je sve to rekao, a to je Emir Suljagić i u tom smislu Vlada RS je pripremila prijavu i ona je otišla tamo gdje treba. Zabrinjava i da nemamo službenu reakciju bilo kojeg nadležnog organa BiH i postavlja se pitanje da li svako može da govori šta hoće, a da pri tome ne snosi nikakvu odgovornost za izrečeno ili počinjena djela – ustvrdila je ona.

Navela i da se iz izjava Suljagića može shvatiti “kakva je BiH zemlja”.

Cvijanović je ovo rekla odgovarajući danas na pitanje poslanika SNSD-a Srđana Mazalice u okviru prve tačke dnevnog reda Skupštine RS-a “poslanička pitanja i odgovori”.

Mazalica je u pitanju rekao “da smo nedavno imali priliku da čujemo Suljagića da je uporedio RS s Vermahtom” te upitao kako će se “RS izboriti protiv takvog neprimjerog ponašanja koje dolazi iz FBiH”.

(fena)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh