Politika

Crveni karton – Zabrana za Emira Kusturicu: Jeftina demagogija i politički autogol Željka Komšića

Ako danas političari iz Federacije BiH, poput Željka Komšića, zabranjuju Emiru Kusturici da koristi vojne resurse BiH za potrebe snimanja svog filma, onda će sutra političari iz RS-a imati pravo na isti aršin – da to isto zabranjuju, recimo, Danisu Tanoviću ili nekom drugom reditelju čiji će film za temu imati genocid u Srebrenici.

No image - Haber.ba


Željko Komšić (Foto: Arhiva)

Za svjetsku javnost je Emir Kusturica globalno priznat i nagrađivan umjetnik i zabrana nekog, sa stanovišta te iste javnosti, anomimnog političara, poput Željka Komšića, može samo biti novi šamar međunardnom ugledu ove zemlje. Ne treba ni sumnjati da će brojni protivnici ove države to znati da koriste u svojim kampanjama protiv BiH.

U Bosni je sve politika i nešto više od toga. Potvrđuje to i najnoviji skandal u kojem je Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, putem Federalne novinske agencije, obznanio da on zabranjuje da reditelj Emir Kusturica koristi oružje i ljudstvo OS BiH za potrebe snimanja svog novog filma.

Na prvu, odluka je katastrofalna, pa čak i ako je proceduralno i formalno-pravno zakonita, i samo se može mjeriti sa onom kada su vlasti u Sarajevu izdale zabranu Angelini Jolie da snima film u Sarajevu i BiH.

Zašto je ovo katastrofalna odluka? Razloga za ovakvu ocjenu je nekoliko  i svi su oni neoborive prirode…

Prvo, uvijek je sumnjivo kada nekompetentni političari uzimaju u svoje ruke ovlasti sudije i kadije istovremeno i donose odluke koje se tiču nekog umjetničkog djela.

Drugo, današnja BiH je rezultat dejtonskog kompromisa i sve u njoj  se pravno i politički mora na taj način gledati. Ako u takvoj BiH Emir Kusturica snima film uz podršku RS-a i neke zajednice, ovaj put Trebinja, onda njegov film mora da ima isti tretman kao kada, recimo, Danis Tanović snima svoj film uz podršku Federacije BiH i lokalne zajednice, recimo, Čapljine. Ovo  se vjerovatno nekome u Sarajevu neće svidjeti ali stvari stoje tako i današnja BiH može funkcionirati samo na taj način.

Treće, za svjetsku javnost je Emir Kusturica globalno priznat i nagrađivan umjetnik i zabrana nekog, sa stanovišta te iste javnosti, anomimnog političara, poput Željka Komšića, može samo biti novi šamar međunardnom ugledu ove zemlje. Ne treba ni sumnjati da će brojni protivnici ove države to znati da koriste u svojim kampanjama protiv BiH.

Zbog svega ovoga, ovakvu odluku Željka Komšića možemo smatrati politički kratkovidom i tek jeftinom patriotskom demagogijom od koje BiH, ozbirom na funkciju koju Komšić obavlja, može samo imati štete.

Od ovakve odluke će štetu imati i filmska industrija u BiH. Ona će dati za pravo onima koji će moći primjenjivati isti aršin za sve filmske autore u Sarajevu – zabraniti im da koriste oružje i ljudstvo OS za potrebe snimanja filmova u Bosni i Hercegovini – samo zato jer ime se ne sviđa tema ili ime reditelja.

Makar se, jednog dana, radilo i o autoru koji za temu ima genocid u Srebrenici. 

(depo.ba)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh