Politika

Sulejman Tihić – Članove Predsjedništva BiH birati u parlamentu

Stranka demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH saglasile su se da članove Predsedništva BiH ubuduće treba da bira državni parlament, izjavio je predsjednik SDA Sulejman Tihić.

No image - Haber.ba


Članovi Predsjedništva BiH (Foto: Arhiva)

“U ovim prilikama to je možda najbolje rješenje koje će obezbjediti i to da svaki narod bira svoje predstavnike, da nema asimetričnih rješenja i da nema treće izborne jedinice”, kazao je Tihić, navodeći da je o tome postigao dogovor s predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem, a predstoje razgovori i s drugim stranačkim liderima.

Tihić je to izjavio za “Dnevni avaz” neposredno nakon susreta sa šefom Odjeljenja za Balkan pri američkom State departmentu Jonathanom Mooreom.

Moore je donedavno bio zamjenik američkog ambasadora u Sarajevu. On se danas sreo i sa liderom SBB-a Fahrudinom Radončićem.

U Sarajevo je, kako se navodi, doputovao kako bi sa stranačkim liderima razgovarao o sprovođenju presude Evropskog suda za ljudska prava usmjerenoj na ukidanje diskriminacije pripadnika nacionalnih manjina u izbornom procesu (“Sejdić-Finci”).

Podsjetivši da je Evropska unija zakazala sastanak posvećen ovom pitanju s liderima ključnih političkih stranaka iz BiH za 1. oktobar Moore je rekao da se nada da će se do rješenja doći prije tog roka.

“Znam da će biti teško naći rješenje jer se radi o složenim pitanjima, no to je obveza BiH”, rekao je Moore.

On je indirektno potvrdio kako je cilj njegovog boravka u BiH posredovanje u približavanju stavova stranačkih lidera. S istim ciljem u BiH bi 5. septembra trebao da doputuje i zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Philip Reeker.

Sprovođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić-Finci”, donijete 2009. godine, ključni je preduslov koji BiH mora da ispuni kako bi stupio na snagu njen sporazum sa EU o stabilizaciji i pridruživanju.

Lideri ključnih političkih stranaka u BiH do sada su probili nekoliko rokova za rješavanje ovog pitanja koje su sami postavili.

Indirektni izbor članova Predsjedništva BiH je jedno od rješenja koje je i ranije predlagano, ali su, kako se navodi, protiv njega bili političari iz Republike Srpske (RS).

RS je saglasna da se jedan član Predsedništva BiH iz tog entiteta bira neposredno na izborima, s tim da se iz Ustava briše odrednica da to mora biti Srbin.

(tanjug)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh