Politika

Željko Mirjanić – Svi u BiH trebaju "podržati" Momčila Krajišnika

Član izvršnog odbora SNSD-a Željko Mirjanić traži da institucije u RS-u i BiH, u skladu s ustavnom i zakonomskom obavezom, "omoguće" pristup informacijama i daju podršku Momčulu Krajišniku da podnese zahtjev za reviziju presude.

No image - Haber.ba


Željko Mirjanić (Foto: Arhiva)

“To je važno kako bi se došlo do istine, jer ta revizija može dati neka nova saznanja i odluke i njih možemo očekivati. Krajišnik je vrhunski svjedok za događaje tokom rata, ali i rada haškog tužilaštva i tribunala i treba mu omogućiti da ostavi svjedočanstvo o tim događajima i da služe i političarima, istoričarima i medijima za utvrđivanje istine”, ustvrdio je Mirjanić.

On kaže da postoji i “ljudsko pravo Krajišnika da traži tu vrstu pomoći od BiH”.

Ističući da postoji “istorijska zasluga” Momčila Krajišnika, kao prvog predsjednika prvog saziva Narodne skupštine RS u donošenju zakona u RS te da su oni verifikovani u Dejtonskom sporazumu, uključujući zakone i Ustav RS.

“Nesumnjivo je da Krajišnik, kao i svi drugi poslanici prvog saziva paralmenta RS-a, imaju za to zaslugu”, rekao je Mirjanić na press-konferenciji u Banjoj Luci i pohvalno ocijenio i pravni aspekt zakona koji su tada donošeni, jer nisu osporeni ni u Hagu.

On je ponovio stavove stranke da SDS-ov zakon o ispitivanju porijekla imovine u nacrtu, nije prošao skupštinski zakonodavni odbor niti, kako kaže, dobio pozitivne ocjene na stručnoj raspravi, pa je za njega neosnovana inicijativa SDS-a da se traži referendumsko izjašnjavanje o tom zakonu.

(fena)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh