Politika

"Ozbiljna stranka" – SNSD obezbijedio podršku za smjene kadrova SDS-a?

Lazar Prodanović, zamjenik šefa Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH, rekao je da je ova stranka obezbijedila podršku za smjenu kadrova iz SDS-a.

No image - Haber.ba


Lazar Prodanović (Foto: Arhiva)

“SNSD je ozbiljna stranka i ne bi ulazila u ovako složen posao da sve nije detaljno isplanirala i obezbijedila potrebnu parlamentarnu podršku”, rekao je Prodanović ističući da će SNSD, pored za Šarovića, inicijativu podnijeti i za smjenu Mirka Okolića, zamjenika ministra odbrane BiH, i Radmile Mitrović, zamjenika ministra za ljudska prava i izbjeglice.

Pored toga, kako kaže Prodanović, u odvojenom procesu i kroz inicijative u oba doma parlamenta BiH biće tražena smjena i Ognjena Tadića sa mjesta predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH i Bojana Ninkovića, sekretara Predstavničkog doma parlamenta BiH.

I dok u SNSD-u tvrde da su obezbijedili podršku za smjenu kadrova iz SDS-a, u strankama čiji glasovi će biti ključni, prije svega u SDP-u i HDZ BiH, još se ne izjašnjavaju ističući da čekaju obrazloženje inicijative nakon čega će zauzeti svoj stav.

Jedino su u SDA kategorični i ističu da je u predizborno vrijeme besmisleno rekonstruisati vlast i da se treba okrenuti evropskom putu i putu NATO integracija.

Saša Magazinović, šef Kluba poslanika SDP-a u Predstavničkom domu BiH, kaže da željno iščekuje da vidi inicijativu i šta u njoj piše.

“Kada to vidimo i kada vidimo koji su to razlozi onda ćemo se opredijeliti”, rekao je Magazinović dodajući da je rok za izjašnjavanje o inicijativi 30 dana.

Takođe i Mato Franjičević, poslanik HDZ BiH u Predstavničkom domu, kaže da će ova stranka svoj stav zauzeti i javno ga prezentovati kada inicijativa bude na dnevnom redu.

“Zasad je još nema. Ja je nisam vidio i nemamo o čemu pričati”, rekao je Franjičević.

U SDS-u su danas  rekli da najavljena smjena njihovih kadrova u Savjetu ministara BiH nema nikakve veze sa njihovim radom ili bilo čime što su oni napravili.

“Ovo je čisto pokazivanje sile od Milorada Dodika”, rekao je Mladen Bosić, lider SDS-a, dodajući da će glasanje u parlamentu BiH o smjeni kadrova pokazati ko će od političkih aktera iz FBiH podržati tu inicijativu odnosno ko je “pod Dodikovom kontrolom”.

Bosić je danas rekao da će SDS u novim uslovima kada više nema nikakvu obavezu dogovaranja niti usaglašavanja sa SNSD-om morati razmotriti situaciju u vezi sa pitanjem imovine i donijeti svoju odluku o prihvatanju ili odbijanju bilo kakvih prijedloga.

(nezavisne)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh