Politika

Demokratska fronta – Stranka Željka Komšića poravnata sa SDP-om!

Agencija Ipsos Puls je nedavno za potrebe stranih naručitelja realizovala još jedno istraživanje rejtinga političkih stranaka i stranačkih lidera.

No image - Haber.ba


Željko Komšić (Foto: Arhiva)

Rezultati istraživanja još uvijek nisu dostupni bh. javnosti, a prema izvorima Dnevnog lista, jedan od političkih lidera, čiji se uticaj među punoljetnim građanima smanjio, otkupio je rezultate istraživanja i time onemogućio da oni ugledaju svjetlost dana.

DF i SDP poravnati

Izvori Dnevnog lista, međutim, uspjeli su do nekih od tih rezultata ipak doći.

Značajnijih promjena u odnosu na uticaj političkih stranaka i lidera u odnosu na istraživanje iste agencije od prije nekoliko mjeseci uglavnom nema. Zato ih ovaj put nećemo detaljnije ni prikazivati. Dvije promjene ipak zaslužuju da ih se prokomentariše – uticaj koji u biračkom tijelu prema ovom istraživanju imaju Komšićeva Demokratska fronta i Ragužev HDZ 1990.

Što se tiče Komšićeve stranke, po uticaju u biračkom tijelu je, prema posljednjem istraživanju, doslovno poravnata sa SDP-om. Da se, još konkretnije, danas održavaju parlamentarni izbori, i jedna i druga bi osvojile po 12 posto glasova birača – i skupa su značajno ispred uticaja koji trenutno uživa SDA. To, drugim riječima, znači da se značajan dio biračkog tijela SDP-a već danas svrstao uz Komšića, ali i da je jedan dio svog trenutnog biračkog tijela lider DF-a dobio među drugim građanima Federacije – onima koji do sada nisu izlazili na izbore, pa i onima koji su glasali za druge političke stranke.

Ovakvim odnosom lider SDP-a bi, radi li se o rejtingu njega i njegovog bivšeg zamjenika predsjednika, mogao biti zadovoljan. Međutim, u očima javnosti Komšić je i dalje najpopularniji političar, dok je Lagumdžijin uticaj u fazi opadanja.

Ragužev uspon

Radikalan uspon u odnosu na dosadašnja istraživanja bilježi i HDZ 1990. U svim istraživanjima u posljednjih nekoliko godina HDZ BiH je uz sebe vezao oko 6 posto biračkog tijela na prostoru Federacije, a “devedesetka” je uspijevala privući do maksimalno 2 posto. Sada je, međutim, prvi put taj uticaj ravnomjerno raspoređen – na nivou od 4,5 posto za jednu i za drugu političku opciju.

Razlog tome, svakako, treba tražiti u promjeni na čelu HDZ-a 1990., a potom i u javnim nastupima Martina Raguža koji su i hrvatski prepoznatljivi, ali i nastupi normalnog političkog vokabulara. Stoga je njegov lični uticaj trenutno iznad onog koji ima njegov politički rival iz HDZ-a BiH.

Zanimljivo će biti, na kraju, što će se događati u idućim mjesecima. Prema istom izvoru, naime, agencija Puls će svaka dva mjeseca provjeravati rejting političkih stranaka i lidera u biračkom tijelu, a time i otkrivati trendove u prilog ili protiv pojedinih među njima.

(haber.ba)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh