Politika

Vijeće ministara BiH – Ustavni sud vraća SDS-ovce u fotelje?!

Nedavno smenjeni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i zamjenici ministara odbrane i ljudskih prava i izbjeglica Mirko Okolić i Radmila Mitrović podnijeli su apelaciju Ustavnom sudu BiH u kojoj traže ocjenu ustavnosti odluke o njihovoj smjeni.

No image - Haber.ba


Mirko Šarović (Foto: Arhiva)

Apelaciju je u njihovo ime podnio ugledni sarajevski advokat Nedim Ademović, koji kaže za Press RS da je zatraženo da Ustavni sud donese privremenu mjeru kojom bi se obustavila primjena odluka Predstavničkog i Doma naroda Parlamenta BiH o smjenama kadra SDS-a dok sud ne donese konačnu odluku o apelaciji. On objašnjava da je privremena mjera zatražena zato što bi konačna odluka Ustavnog suda BiH po pomenutoj apelaciji mogla da izazove nepopravljive posljedice.

“Ako Ustavni sud na kraju utvrdi povredu prava apelanata i stavi van snage odluke o njihovoj smjeni, to bi za posledicu imalo činjenicu da bi sva eventualna imenovanja i rad novih ministara bio doveden u pitanje u smislu legitimiteta”, kaže Ademović.

(haber.ba)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh