Politika

Zakoni RS – Roditeljima iz Vrbanjaca mogli bi oduzeti djecu!

Postupajući u skladu s nalogom ministarstva prosvjete Republike Srpske (RS) od 25. novembra ove godine direktorica Osnovne škole „Sveti Sava“ iz Kotor Varoša pokrenula je pred Osnovnim sudom Kotor Varoš postupak protiv roditelja bošnjačkih učenika iz Vrbanjaca „zbog zanemarivanja djece jer im je uskraćeno pravo na obrazovanje, u skladu sa članom 56. Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju“, potvrđeno je za Anadolu Agency (AA) iz ove obrazovne ustanove.

No image - Haber.ba


Sudske presude (Foto: Ilustracija)

I dok bošnjački povratnici iz Vrbanjaca ostaju ustrajni u svom zahtjevu da se njihovoj djeci omogući pravo na obrazovanje iz grupe nacionalnih predmeta u skladu sa odredbama međuentitetskog Privremenog sporazuma koji reguliše tu materiju, sada je potpuno izvjesno da će cijeli slučaj dobiti sudski epilog.

Mirjana Petrušić, socijalna radnica Centra za socijalni rad Kotor Varoš kazala je da je ova institucija upoznata sa stanjem u Vrbanjcima no do sada su se u cijeli slučaj uključivali samo u savjetodavnoj ulozi kako bi roditelje upoznali da je osnovno obrazovanje zakonska obaveza koje se moraju pridržavati.

“Ako nas sud pozove mi ćemo se u slučaj uključiti, kako bi dali svoj stav da li postoji zanemarivanje djece od strane roditelja. Bude li se to utvrdilo sud u skladu sa zakonom osim izricanja novčane kazne, u cilju zaštite djece mora donijeti odluku kojom se nalaže izuzimanje djece i njihov smještaj ili u za to predviđene ustanove ili u drugu porodicu”, pojasnila je Petrušić, pozivajući se na sudsku praksu u sličnim premetima.

(anadolija)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh