Politika

Na potezu CIK: Stranke treže novo prebrojavanje glasova

Lideri Saveza za pobjedu odlučno su odbacili izborne rezultate, tvrde da su izbori brutalno pokradeni i da su ishode izbora odlučili brojači, a ne glasači.

Brojanje glasova - Ilustacija/Nezavisne.com

Branislav Borenović, lider Patrije demokratskog progresa, potvrdio je da će od CIK-a tražiti ponovno brojanje glasova sa predsjednika Republike Srpske i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Navodi da već sada za to postoji dovoljno argumenata.

Treba donijeti odluku da ponovno prebrojimo glasove, da utvrdimo stvarno stanje. Pokazalo se na nekoliko biračkih mjesta da su rezultati drugačiji nego što su bili u izbornom zapisniku. Ako utvrdimo da je bilo nepravilnosti, manipulacija i izborne prevare, zašto ne učiniti iskorak pa čak i poništiti izbore, uspostaviti nova pravila i održati fer i poštene izbore, poručio je Borenović koji očekuje da će i druge stranke tražiti ponovno brojanje glasova.

I u Federaciji ista situacija, predsjednik SDP-a BIH Nermin Nikšić najavio je ranije kako će iz ove stranke zatražiti ponovno brojanje svih glasova, a naročito za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

Pokušat ćemo od CIK-a izdejstvovati ponovno prebrojavanje glasova, preciznu analizu nevažećih listića te osigurati ponavljanje izbora bar na onim mjestima gdje su se desile nepravilnosti. Takvih mjesta, prema našem mišljenju, toliko je da bi kompletni izbori trebali biti ponovljeni. S obzirom na to da svi znamo koje politike imenuju i upravljaju biračkim odborima i opštinskim i gradskim izbornim komisijama, a to su SDA, HDZ i SNSD, onda nije teško zaključiti ko stoji iza svega toga – naveo je Nikšić.

Iz SBB-a također traže ponovno i nadzirano brojanje ili poništavanje izbornih rezultata.

Obzirom na ogroman broj nesumnjivih dokaza izborne krađe putem nelegalnih biračkih odbora, zamjene i popunjavanja glasačkih listića izvan biračkih mjesta, poništavanja važećih listića i pravljenja pola miliona nevažećih, glasanja desetina hiljada mrtvih, te lažno glasanje iz insostranstva, SBB zahtjeva da CIK obavezno naloži ponovno brojanje svih glasačkih listića u glavnom centru za brojanje, uz prisustvo domaćih i stranih posmatrača, shodno članu 5.30 Izbornog zakona BiH.

Istog su stava i predsjednik Naroda I pravde Elmedin Konaković te predsjednik NBL-a Ibrahim Hadžibajrić, prenose “Vijesti“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh