Politika

SDP BiH: Centralna izborna komisija BiH odbija provesti sudske odluke

Socijaldemokratska partija BiH (SDP) izdala je saopćenje u povodu odluke Centralne izborne komisije (CIK) da ovjeri dopunjene kompenzacijske liste. U saopćenju SDP-a se kaže:

radiosarajevo

“Večeras smo iz medija saznali da je Sud BiH uvažio žalbu Socijaldemokratske partije BiH, ali je tu žalbu odbila provesti Centralna izborna komisija BiH.

Naime, CIK BiH je, bez ikakvog zakonskog uporišta, političkom subjektu ovjerio ‘dopunjenu kompenzacijsku listu’, što zakon ne poznaje, te su rokovi za podnošenje kompenzacijskih listi istekli još ljetos.

Dopunjena kompenzacijska lista se može predati samo u slučaju kada stranka nema više kompenzacijskih mandata, a ima još osvojenih mandata, što trenutno nije slučaj. Također, CIK BiH je nezakonito dodijelio mandat Goranu Opsenici, kao predstavniku srpskog naroda, iako su se jasno politički subjekt i Opsenica izjasnili da je Goran Opsenica po nacionalnosti Hrvat.

Ukoliko se Predstavnički dom Parlamenta FBiH konstituira sa Goranom Opsenicom u kvoti pripadnika srpskog naroda, taj Dom će biti neustavan i SDP BiH će podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH, što će ugroziti uspostavu vlasti u BiH.

SDP BiH će se ponovo žaliti Sudu BiH, ali i Tužilastvu BiH podnijeti krivične prijave za krivično djelo Izborne prevare. Ovakvo ignorisanje i nepoštovanje odluka Suda je nezabilježeno i govori sve o tome s šta je CIK BiH.

Očigledno, ova ‘institucija’ jedan je od glavnih organizatora izborne krađe na štetu Socijaldemokratske partije BiH,piše Radiosarajevo


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh