Politika

Nikšić: Wigemark ne podržava nezakonite odluke CIK-a

Nermin Nikšić, predsjednik SDP BiH kazao je da je današnji sastanak održan na poziv šefa Delegacije EU Larsa Gunnara Wigemarka. Šef Delegacije EU je potvrdio da je već razgovarao i sa predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem i predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem, javlja Patria.

No image - Haber.ba

– Tema je bila izborni proces i ovo što nam predstoji. Mi smo još jednom iskazali svoje nezadovoljstvo činjenicom da je ovaj izborni proces bio u potpunosti kompromitiran, ponudili čak i određene dokaze. Imali smo priliku čuti i od njih da su i oni evidentirali niz nepravilnosti, vidjeli i utvrdili.

U narednom periodu treba raditi na izmjenama Izbornog zakona kako bi se te nezakonitosti i nepravilnosti svele na minimalne mjere.

Pričali smo i o ovome što se dešava u kantonima, reformskoj agendi i o onome što bi mogla proizvesti odluka Centralne izborne komisije. Svako je iznio svoje stavove. I u Evropskoj komisiji shvataju da bez pravog plana, bez pravljenja budućih vlada na konkretnom programu samo na osnovu broja ruku u parlamentima samo ćemo se naredne četiri godine valjati u onome što smo imali prethodne četiri godine – rekao je Nikšić nakon sastanka.

Dodao je da se u CIK-u „kriju iza Evropske komisije i OSCE-a kod donošenja odluka da se ponovo ne broje glasovi, odnosno da se ne ponavlja brojanje na pojedinim biračkim mjestima.“

– Tvrde da to nije njihov stav već da podržavaju CIK kao instituciju da rade, ali da njihova podrška ne znači da CIK može raditi protuzakonito kao što radi u posljednje vrijeme kad je u pitanju popuna Predstavničkog doma i ove odluke koju imaju namjeru donijeti – kazao je Nikšić.

Postoje četiri glasa u CIK-u, smatra predsjednik SDP-a, da se donese odluka o korištenju Popisa iz 2013. godine kod popune Doma naroda Parlamenta FBiH.

– To je i protivustavno i protivzakonito i tu će SDP tražiti svaku moguću zaštitu. CIK mora biti svjestan težine svojih odluka i da će neki organi u konačnici ispitivati njihovo ponašanje i te odluke – kazao je Nikšić.

Predsjednik SDP BiH je istakao da i Wigemark smatra da CIK ne može raditi protuzakonito i protivustavno.    


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh