Politika

NOVA SKUPŠTINSKA VEĆINA U KS 16. NOVEMBRA: Prof.dr. Damir Marjanović novi premijer?!

Iz svih stranaka koje učestvuju u pregovorima čuje se identičan stav, prvo utvrditi program djelovanja i rokove, a zatim birati najkvalitetnije ljude za resore i pozicije

Damir Marjanović - N1 BiH

Konstituirajuća sjednica Skupštine KS održat će se do 16. novembra na kojoj će poslanici preuzeti dužnost zajedničkim davanjem i pojedinačnim potpisivanjem svečane izjave, koja glasi:

“Svečano izjavljujem da ću povjerenu dužnost obavljati savjesno, pridržavati se Ustava i zakona Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine i Kantona Sarajevo, zalagati se za ljudska prava i slobode i da ću u svim prilikama štititi interese Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine i Kantona Sarajevo i ravnopravnost naroda i građana koji u njima žive.”

Još uvijek je nepoznato da li će do tada biti formirana skupštinska većina. Predstavnici šest stranaka Naše stranke, SDP BiH, DF-a, Naroda i pravde, Saveza za bolju budućnost i Nezavisne bosanskohercegovačke liste održali su u četvrtak prvi zajednički sastanak na kojem je predstavljen tekst koalicionog sporazume koje su napravile radne grupe stranaka ljevice. Izražena je spremnost svih aktera za zajedničkom saradnjom. Za utorak 13. novembar zakazan je drugi sastanak. Ukoliko bi tih šest stranaka postiglo dogovor nova skupštinska većina brojala bi 24 zastupnika od 35, piše NAP.

Još niko ne govori o raspodjeli resora, ali iz Naše stranka ne kriju da ih zanima mjesto premijera Kantona Sarajevo. Naša stranka je treća po broju glasova u Kantonu Sarajevo i dobila je pet mandata, a prema nezvaničnim informacijama kao najizgedniji kandidat NS za premijersku funkciju spominje se Prof. dr. Damir Marjanović.

Prvoplasirana je Stranka demokratske akcije (SDA)koja je osvojila 52.675 glasova ili 24,64 posto, zatim Narod i Pravda sa 29.462 glasa ili 13,78 posto, potom Naša stranka sa 27.905 glasova ili 13,05, SDP BiH sa 21.795 glasova ili 10,19, te SBB BiH sa 19.963 glasa ili 9,34 posto glasova. Demokratska fronta osvojila je 13.153 glasa ili 6,15 posto glasova, Nezavisna bosanskohercegovačka lista sa 10.384 glasa ili 4,86 te BOSS – Mirnes Ajanović sa 7.896 glasova ili 3,69 posto.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh