Politika

Bošnjački pokret za ravnopravnost – Kako Komšić ne može, a Vlajki može biti predstavnik Hrvata?

Bošnjački pokret za ravnopravnost naroda sačinio je analizu prepreka u provođenju presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci".

No image - Haber.ba


Željko Komšić i Emil Vlajki (Foto: Ilustracija)

Jedan od zaključaka je da je pogrešan koncept u razgovorima političkih lidera BiH doprinio da nesporna obaveza promjene Ustava BiH, u cilju obezbjeđenja punih prava svih građana BiH na cjelokupnom teritoriju, bude pretočena u nastojanje vladajućih političkih elita bh. Srba i Hrvata ka daljnjoj podjeli države po etničkom principu.

Neke aktivnosti i javni istupi Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a, i Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a, navedeno je u analizi, “neodoljivo podsjećaju na kolaboraciju Karadžića i Bobana iz perioda 91. – 95. godine u pokušaju srpsko-hrvatske podjele BiH”.

“Licemjerstvo navedenog dvojca posebno se ogleda protežiranjem apsurdnog stava kako problem prava “ostalih” prvenstveno treba rješavati u entitetu FBiH, u međusobnim relacijama Bošnjaka i Hrvata. Pristajanjem na ovakav princip bošnjački političari i predstavnici međunarodne zajednice uključeni u ovaj proces upali su u situaciju koja samo jača međunaconalne tenzije i djelimično amnestira najveći problem poštivanja ljudskih prava u BiH, a to je postojeća RS i njen režim”, stoji u analizi.

Ocjenjeno je da izlaz treba tražiti u vraćanju na principijalno rješavanje problema, po logici da ako postoji saglasnost da se izbor člana Predsjedništva BiH u entitetu RS lišava bilo kakvh etničkih ograničenja, tako i izbor dva člana Predsjedništva BiH u FBiH na isti način treba rješiti.

“U tom kontekstu nedopustivo je da Čović i HDZ de facto odustaju od konstutivnosti i ravnopravnosti Hrvata u RS-u, uz istovremeno insistiranje na teritorijalnoj podjeli FBiH između Bošnjaka i Hrvata. Apsurdno je da se sve to radi s ciljem navodnog obezbeđivanja prava “ostalih” u BiH. Licemjerstvo takve politike HDZ-a i njenog lidera Čovića kroz duži vremenski period posebno se ogleda u osporavanju legitimiteta člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvata Željka Komšića, uz istovremeno prihvatanje legitimiteta potpredsjednika RS-a Emila Vlajkija da zastupa interese Hrvata u vrhu RS-a”, saopšteno je iz Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda.

(fena)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh