Politika

Zahuktava se medijski rat na relaciji DF – SDP – Komšiću, zašto si ranije šutio o Lagumdžijinoj imovini?

„Gospodine Lagumdžija, nije sramota imati polovan 'Stojadin' i dvosoban stan na Grbavici, te živjeti od plaće asistenta ili profesora. Sve do ulaska u politiku! Sramota je ne znati objasniti šta se desilo nakon toga. Otkuda toliko novca i nekretnina? A kažete da Vam plaća nije ni za spisak 'prvih 500'! Kako, profesore?!“

No image - Haber.ba


Zlatko Lagumdžija i Željko Komšić (Foto: Arhiva)

Ovo je dio saopćenja koje je iz sjedišta Demokratske fronte prije nekoliko dana došlo na redakcijske e-mailove medija u BiH. Saopćenje je zapravo reakcija na reakciju Zlatka Lagumdžije na objavljeni spisak primanja funkcionera u BiH. U njemu se, kao što možete primijetiti iz uvodnog citata, Lagumdžija optužuje da je zahvaljujući političkom angažmanu značajno uvećao svoju imovinu, a slične optužbe su iznijete i sredinom ovog mjeseca:

„Želim ovim putem da pozovem predsjednika SDP-a da podastre javnosti imovinu koju posjeduje, odnosno kojom imovinom raspolaže, uključujući i onu koja je fiktivno u vlasništvu bližih i daljih srodnika, kao i svoja kreditna zaduženja. Dakle, imovinu koju stvarno posjeduje i kojom stvarno raspolaže. Naime, samo je u paralelnoj stvarnosti u kojoj živi predsjednik SDP-a i njegovi idolopoklonici, enormnu imovinu kojom raspolaže moguće steći sa profesorskom, odnosno ministarskom platom!“

Optužbe dolaze iz redove Demokratske fronte, stranke koju je ove godine osnovao Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH i dugogodišnji Lagumdžijin saradnik u SDP-u. Zanimljivo je da Komšić nikada u svojoj političkoj karijeri, do odlaska iz SDP-a, nije iznio slične optužbe na račun svog nekadašnjeg stranačkog kolege. Racionalno pitanje koje se nameće običnom građaninu ove zemlje jeste zašto je ranije šutio?

Očigledno je da su do napuštanja SDP-a stranački interesi bili ispred istine, pravde i interesa građana, za koje se Komšić deklarativno zalaže svih ovih godina. Tek nakon osnivanja nove stranke, koja će u 2014. godini biti rival SDP-u i od koje se očekuje da „pokupi“ značajan dio SDP-ovog glasačkog tijela, ovakve optužbe dospijevaju u javnost. U tom se periodu, sudeći prema Komšićevim istupima, SDP zalagao za pravičnost, ravnopravnost, demokratiju…a Lagumdžija je bio personifikacija te borbe.

Ovo definitivno ne ističemo zbog simpatija prema SDP-u, stranci koja je postavila nove standarde u nepotizmu i djelovanju u suprotnosti sa državnim interesima od izbora 2010. godine. Čak možemo reći da su „zadali zadaću“ i prethodnicima za koje smo vjerovali da su dosegli vrh u navedenim segmentima.

Aktuelne su priče o platama državnih funkcionera, a svi koji se nisu našli na nedavno objavljenoj listi se utrkuju da osude previsoka primanja. Ni Željko Komšić nije izuzetak.

„To su plaće. Niko nije obradio primanja. Pustite plaće, mnogi od tih ljudi imaju dodatna primanja. Ovo je samo ono što je zvanično došlo kao plaća. A da saberete još mjesečna primanja tih ljudi… članovi raznih nadzornih odbora, upravnih odbora, ne govorim sad o ljudima koji su u privatnom biznisu, već samo o onima koji su na državnom novcu, po bilo kojoj osnovi. Tek bi onda vidjeli šta je čudo i šta su plaće“, izjavio je Komšić.

Naravno, ime Željka Komšića se nije našlo na navedenoj listi, a predsjedavajući Predsjedništva BiH s ponosom često ističe kako posjeduje „jedino stan u ulici Azize Šaćirbegović 16, na XV spratu površine 72 kvadratna metra, te da ne posjedujem ništa osim toga, izuzmu li se krediti koje još uvijek vraća“.

Nerijetko Komšić upozorava na ograničenja koja kao član Predsjedništva ima pri donošenju i osporavanju odluka i ta ograničenja koristi kao opravdanje za neučinkovitost. Međutim, ograničenost svoje pozicije Komšića do sada nije podstakla da pokrene pitanje opravdanosti visine primanja članova Predsjedništva BiH. Rad Komšića kao člana Predsjedništva BiH u proteklih je sedam godina građane koštao nešto više od 428.000 KM. Šta su građani dobili za 428.000 KM u tom periodu?

Naravno, ovo ne znači da Komšića „stavljamo u isti koš“ sa imenima na pomenutom spisku, ili čak državnim ili federalnim parlamentarcima kada je omjer visine primanja i učinkovitost u pitanju. Međutim, nije zgoreg razmisliti i o opravdanosti svojih primanja u odnosu na učinak prije upiranja prstom i optuživanja drugih, piše Source.

(source)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh