Politika

Krišto, HDZ BiH: “Neustavna i nezakonita odluka CIK-a o načinu izbora izaslanika za Dom naroda Federacije BiH”

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto, koja je i zamjenica predsjednika HDZ-a BiH, nazvala je neustavnom i nezakonitom odluku CIK-a o načinu izbora izaslanika za Dom naroda Federacije BiH čime bi se trebala omogućiti uspostava vlasti na svim nivoima.

Borjana Krišto - Dnevnilist.com

“Ova je odluka neustavna, pa i nezakonita”, rekla je u izjavi za medije u Mostaru Krišto pojašnjavajući kako je Ustavni sud BiH upravo izbrisao odredbe koje utvrđuju način izbora izaslanika za gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda Federacije BiH”.

“SIP (CIK) kao tijelo koje treba organizirati i provoditi izborne rezultate po Izbornom zakonu BiH nema nikakve ovlasti donositi odluku i propisati koliko koja županija daje izaslanika. Ovime se SIP stavlja u ulogu zakonodavca”, pojasnila je Krišto.

Navela je kako je odluka Centralne izborne komisije BiH da se iz svakog kantona bira po jedan Hrvat, Bošnjak i Srbin posve suprotna odluci Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić iz 2016. godine.

“Odluku koju je SIP donio je suprotna odluci Ustavnog suda BiH o legitimnog predstavljanju konstitutivnih naroda kada je u pitanju Dom naroda. Suprotna je i Ustavu BiH s obzirom da su donijeli odluku u kojoj stoji da se iz svake županije bira po jedan izaslanik iz svakoga naroda iz svake županije ukoliko je tamo izabran”, dodala je Krišto.

“Mi ćemo učiniti sve da zaštitimo poziciju konstitutivnih naroda, odnosno legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda na svim administrativno-političkim razinama”, rekla je zamjenica predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto, prenosi “N1“.

Dodala je i kako je upravo u toku rasprava pred Ustavnim sudom o njezinoj apelaciji, kojom se traži poništavanje spornih odredibi Ustava Federacije BiH o načinu biranja izaslanika za Dom naroda Federacije BiH.

U slučaju da se primijeni sadašnja formula CIK-a za raspodjelu mandata, stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora imale bi najmanje 12 od 17 izaslanika Domu naroda FBiH, što ih čini nezaobilaznim partnerom za učešće u vlasti i donošenje svih odluka.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh