Politika

Vrhunac javašluka: Mostar i dalje čeka

Vlasti u Mostaru još jednom su propustile promijeniti statut Grada Mostara kako je naložio Ustavni sud BiH 2010, a kako bi isti odražavao princip jedan čovjek – jedan glas, čime je propuštena ideja da se lokalni izbori u Mostaru održe 2018, istovremeno kad i opći, navedeno je u svjetskom izvještaju Human Rights Watcha o stanju ljudskih prava.

Stari most u Mostaru - Wikimedia.org

Sporno je i procesuiranje ratnih zločina, diskriminacija manjina i nedostatak kapaciteta za adekvatno zbrinjavanje migranata problemi su s kojima su se bh. vlasti suočile u 2018. godini.

Kada je riječ o decenijskom problemu Mostara, vrijedno spomena je da je tokom prošle godine postojao ozbiljniji pokušaj približavanja stavova među strankama koje participiraju u Perlamentu BiH, međutim na koncu je sve propalo.

Iako su izborna pravila, što je prvi preduslov za Mostar, bila dogovorena, priča je pala zbog Statuta na kojem su insistirali predstavnici SDA. Na koncu je Mostar potrošio još jednu godinu. Kasnije je aktivistica Irma Baralija podnijela tužbu Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, a tad je poručila i kako 2019. mora biti godina u kojoj će se riješiti Mostar.

Ipak, početak godine ne nagoviještava da će se u bližoj budućnosti desiti nešto važno kada je riječ o ovom problemu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh