Politika

Imena i plate zaposlenih u javnom sektoru u KS dostupni javnosti

Registar zaposlenih u javnom sektoru na području Kantona Sarajevo, gdje je moguće pronaći podatke o neto platama svih zaposlenih i imenovanih, dostupan je od danas široj javnosti.

Imena i plate zaposlenih u javnom sektoru u KS dostupni javnosti - BHRT

U dostupnoj bazi podataka se nalazi više od 20 hiljada imena i prezimena zaposlenih u javnom sektoru, kao i imenovanih osoba na funkcijama izvršne i zakonodavne vlasti Kantona Sarajevo.

Javnost će od sada imati uvid u plate zaposlenih, porijeklo imovine, poticaje, inspekcijske nadzore, koncesije, revizije… Sve se može pronaći na web stranici “AntiCorrupiKS“.

Registar su predstavili šef Kancelarije za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS Erduan Kafedžić, a govorili su i predsjednik Skupštine KS Elmedin Konaković, premijer Kantona Sarajevo Edin Forto te šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Brus Berton.

Premijer Forto otkrio je da trenutno imaju oko 17 hiljada ljudi u sistemu, a da bi na kraju trebalo da bude više od 20 hiljada imena i prezimena u registru.

Nedostaju neki iz tehničkih razloga, recimo KCUS, ali on možda i nije iz tehničkih razloga. Ali, mislim da će svi doći na našu ideju. U onom trenutku kada svi, koji su u javnom sektoru, prepoznaju da je javni interes ono što treba da bude vodilja u radu onda ćemo imati prave i veće iskorake u borbi protiv korupcije“, rekao je on.

Kancelarija za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Vlade KS zadužena je za uspostavljanje, održavanje i ažuriranje registra.

Šef Kancelarije za borbu protiv korupcije Eduan Kafedžić je otkrio da su posljednjih mjeseci radili pod velikim pritiskom koji dolazi iz raznih centara moći.

Svakodnevno smo na prvoj liniji fronta da dođemo do podataka. Danas predstavljamo novi tehnološki koncept u borbi protiv korupcije. Naš tim je samostalno izradio ovaj softver koji će raditi na borbi protiv korupcije. Izdvajamo server iz sistema Vlade da bi izbjegli bilo kakve manipulacije“, rekao je Kafedžić.

Ranije je najavljeno da je registar kompatibilan sa zahtjevima međunarodnih konvencija koje je ratifikovala Bosna i Hercegovina, a koji se bave pitanjima uređenja odnosa u javnom sektoru i antikorupcijskom politikom. Cilj uspostavljanja registra je pružanje uvida javnosti u trošenje javnih sredstava.

Podsjećamo, Vlada KS je na sjednici održanoj 21. februara 2019. godine donijela odluku o uspostavljanju Registra zaposlenih u javnom sektoru na području Kantona Sarajevo. Stupila je na snagu 1. marta 2019. godine, piše “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh