Politika

Ljubić: “Komšić je Izetbegovićev Aleksandar Vulin”

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Božo Ljubić komentarisao je jučerašnju izjavu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da BiH mora provesti presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetima ”Sejdić-Finci”, ”Zornić”, ”Pilav” i ”Šlaku”, bez čega, kako kaže, nema evropskog puta.

Božo Ljubić - N1info.com

Ljubić je u izjavi za “Hrvatski medijski servis (HMS)” kazao kako se dvoumi da li bi uopće komentirao Komšićeve izjave iz razloga što kao član Predsjedništva “nije legitiman predstavnik hrvatskog naroda, a kao stranački lider nije naročito relevantan”.

“Zapravo Komšićevu ulogu u politici “političkog Sarajeva” bih mogao usporediti s ulogom Aleksandra Vulina u srbijanskoj politici. Niti jedan niti drugi sami po sebi, niti njihove stranke, nisu relevantni osim ako su portparoli politika Aleksandra Vučića odnosno Bakira Izetbegovića. Slučajno ili ne, Vulin je ministar odbrane u Srbiji, a Komšićev DF reflektira na ministra odbrane u BiH”, izjavio je Ljubić za “HMS”.

U tome što neko insistira da se provede presuda Evropskog suda za ljudska prava po predmetu ”Sejdić-Finci” i ostalim povezanim, Ljubić ne vidi ništa sporno.

“To je i politika Hrvatskog narodnog sabora BiH, uz uvjet da se pozicija tri konstitutivna naroda izjednači glede utjecaja na izbor legitimnog predstavnika, što je sada jedino Hrvatima onemogućeno”, naglašava Ljubić.

Prema njegovom mišljenju, problem je što je Komšić ponovo potvrdio da je jedini motiv ulaska njegove stranke u vlast “onemogućiti usvajanje izmjena Izbornog zakona po presudi Ustavnog suda BiH u predmetu ”Ljubić” i predmetu ”Mostar”.

“Dakle, Izetbegović ga, i pored toga ili upravo zbog toga, stavlja u “bošnjačku reprezentaciju” za uspostavu vlasti u Federaciji BiH i Vijeću ministara BiH. Provedbu ovih presuda Ustavnog suda BiH, odnosno izmjene Izbornog zakona temeljem ovih presuda, Hrvatski narodni sabor drži strateškim hrvatskim nacionalnim interesom, ali i strateškim državnim interesom, preduvjetom za stabilizaciju političkih odnosa u BiH neophodnih na putu u EU. Temeljem toga, iznoseći svoje lično mišljenje, postavlja se pitanje prihvatljivosti stranke koja to negira, čak i kao partnerovog partnera”, kazao je Ljubić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh