Politika

Državni parlamentarci: Sedam mjeseci primaju enormno visoke plate, a ne održavaju sjednice

Sutra će se navršiti tačno sedam mjeseci kako Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije održao nijednu sjednicu. Dok građani nijemo posmatraju nerad državnih parlamentaraca, zastupnici i delegati mjesečno iz džepova poreskih obveznika naplaćuju čak i do 7.677 KM.

No image - Haber.ba

Još uvijek nije održana nijedna sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na čijem čelu se u ovom trenutku nalazi Borjana Krišto. Razlog nerada državnog organa zakonodavne vlasti jesu blokade koje provode zastupnici SNSD-a, a sve zato što Predsjedništvo BiH još uvijek nije imenovalo Zorana Tegeltiju za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Da se blokade isplate pokazuju zvanični podaci Parlamentarne skupštine BiH prema kojima je za samo četiri mjeseca na račune državnih parlamentaraca iz džepova građana Bosne i Hercegovine uplaćeno čak 750.763 KM.

Konstituirajuća sjednica Zastupničkog doma PSBiH održana je 6. decembra 2018. godine, a sve od dana konstituisanja ovog organa zakonodavne vlasti državni zastupnici uredno su za svoj nerad primali plaće, paušale i naknade čak i u visini do šest prosječnih plaća isplaćenih u BiH.

U međuvremenu je održano nekoliko sjednica Kolegija Zastupničkog doma PSBiH na kojim su riješeni radno-pravni status zastupnika te određene komisije za razmatranje određenih zakona i izvještaja. U ovom slučaju riječ je o komisijama koje još uvijek ne postoje s obzirom na to da Zastupnički dom PSBiH usljed nerada nije uspio izabrati ni stalna radna tijela.

Nijedan državni parlamentarac nije se u proteklih sedam mjeseci odrekao enormno visokih primanja uprkos tome što su, vjerovatno, svi svjesni da nije moralno (iako je u skladu sa zakonom) uzimati iz džepova građana BiH toliki novac, a ne raditi ništa.

Stranka demokratske akcije se (SDA) krajem maja oglasila saopštenjem za javnost u kojem je navela kako na početak rada domova PS BiH čeka 25 prijedloga zakona, 35 međunarodnih sporazuma i više od stotinu drugih različitih akata koje je pripremilo Vijeće ministara BiH. Parlamentarna skupština BiH svakog radnog dana građane košta nevjerovatnih 62.398 KM.

Neprimjereno je i za svaku osudu da se taj novac troši, da se isplaćuju enormno visoke plaće, a da zastupnici i delegati pri tome ne rade ništa jer im nije omogućeno da obavljaju funkciju koju su im građani povjerili“, jasan je stav SDA.

Bahatost i neodgovornost državnih parlamentaraca komentarisao je i Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH (OHR) poručujući da nema nijednog suštinskog razloga za blokadu rada Parlamentarne skupštine BiH.

Građani Bosne i Hercegovine očekuju od parlamentaraca da rade i zarade svoje plate bez odgađanja“, kazali su iz OHR-a.

Klix” je ranije pisao kako čak 41 državni parlamentarac od ukupno 57 nije imao nijednu aktivnost u Parlamentarnoj skupštini BiH od dana preuzimanja mandata.

Prema podacima Parlamentarne skupštine BiH, samo 14 od 42 zastupnika u Zastupničkom domu PSBiH imalo je neku aktivnost u proteklom periodu, najaktivniji su bili Damir Arnaut, Saša Magazinović i Edita Đapo. Još gore stanje kada je riječ o aktivnosti parlamentaraca je u Domu naroda PSBiH. Naime, od 15 delegata samo Denis Bećirović i Zlatko Miletić imali su po jednu aktivnost.

Državni parlamentarci svojim neradom direktno rade protiv interesa građana Bosne i Hercegovine, a koji su ih na izborima birali da predlažu i usvajaju zakone koji će omogućiti svim bh. državljanima bolji život.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh