Politika

Dodik: Kada sa Bošnjacima nešto dogovoriš, ne možeš biti siguran da će to sutra biti ispoštovano

Dragan Čović i Milorad Dodik iskazali su zadovoljstvo današnjim sastankom delegacija HDZ-a BiH i SNSD-a u Mostaru, napominjuću kao i svaki put dosad da je saradnja stranaka godinama veoma dobra. Čović je i ovog puta, osvrćući se na formiranje vlasti u BiH, iskazao optimizam, dok je potom Dodik šaljivim tonom kazao da je to jedna od stvari u kojim se ne slaže sa predsjednikom HDZ-a.

Čović i Dodik u Mostaru

Čović smatra i da je krajnje vrijeme da se uspotavi Vijeće ministara, te da se započne normalno funkcionisati. Uvjeren je i kako stranke koje pregovaraju nisu daleko od rješenja. Predviđa i da će akteri uskoro biti u prilici napraviti iskorak, te da će osim novog saziva Vijeća ministara, u punom kapacitetu proraditi i Parlament BiH. Dodik je podsjetio na duboko razumijevanje sa HDZ-om na mnogim temama, a svog kolegu danas je kako je rekao, i upoznao sa namjerama bh. entiteta RS koje se odnose na navodno “kršenje Dejtonskog sporazuma i zaključke koje je donijela NSRS, a koje se namjeravaju provesti dinamikom koja bude moguća“.

– Priča oko formiranja Savjeta ministara svakako je zamorna. Tu smo se već usaglasili, tako da oko toga nismo trebali nanovo ni dogovarati, dodao je Dodik.

Zahvalio je HDZ-u koji je, kako je naveo, u programskim orijentacijama otvoren za pristup NATO integracijama, ali “ne smatra da je operativno potrebno zaustaviti svaki drugi nivo u BiH zbog tehničkih pitanja kakvo je pitanje ANP-a, a koji je problem za SNSD”.

– Priču da prvo treba formirati Vijeće ministara od početka promovišu i SNSD i HDZ. Za sve u BiH potrebna je i treća strana, i mi to razumijemo. Uvjeren sam da je ovo pitanje stavljeno na dnevni red samo kako bi se spriječila neka druga pitanja, naveo je.

Ukazao je i da su izmjene Izbornog zakona važno pitanje, podržavši HDZ BiH u nastojanju da se izbori da “jedan konstitutivni narod drugome ne bira političke predstavnike”. To bi, smatra, značajno poboljšalo odnose u zemlji i bilo realan putokaz mogućim rješenjima.

– Manipulacija sa izborom Hrvata bošnjačkim glasovima ima za cilj degradaciju pozicije Hrvata i njihovih političkih i ustavnih prava u ovoj zemlji. Smatramo i kako srpska populacija u FBiH mora imati adekvatne predstavnike, a ne špekulante koji se pojavljuju na različitim nivoima i u različitim strukturama, samo da bi odrađivali poslove za druge, i to mimo interesa Srba, konstatovao je Dodik.

Kazao je i kako su SNSD-ovi poslanici spremni glasati za strukturu Vijeća ministara koja je ranije dogovorena sa HDZ-om i SDA, ali tek kada se stvore uslovi za održavanje sjednice Predstavničkog doma PSBiH, i kada to uradi Predsjedništvo.

– Predložio sam da promijenimo posljednji član sporazuma i da kao rok za provođenje umjesto 30, to bude dodatnih petnaestak dana. Ukoliko postoji volja, mi smo spremni. Inače, mlatarati po sastancima po Sarajevu zaista je zamorno. Neko uživa u tome. To su najneproduktivnija mjesta na kojim sam ikada u životu bio, rekao je Dodik.
Tvrdio je i kako Bosni i Hercegovini može pomoći samo jasna i principijelna politika svih, “a ne muljaža koja postoji kod Bošnjaka i njihovih političkih psredstavnika“.

– Ako i dogovorite neku stvar s njima, ne možete biti sigurni da će to već sutra biti provedeno. Nemam ovu vrstu optimizma koju ima Dragan, rekao je Dodik.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh