Politika

Kandidati SDA za VM BiH: “Turković, Branković, Pivić…”

U Sarajevu je danas zasjedalo Predsjedništvo SDA, a o donesenim odlukama i zaključcima javnost je informisao lider te stranke Bakir Izetbegović.

No image - Haber.ba

Predsjedništvo SDA utvrdilo je kandidate za pozicije u Vijeću ministara: za ministra vanjskih poslova predložena je Bisera Turković, Nezir Pivić predložen je za zamjenika ministra pravde, Nedžad Branković za zamjenika ministra komunikacija i prometa, Dževad Mahmutović za zamjenika ministra za ljudska prava i izbjeglice, te Hazim Rančić za zamjenika ministra finansija.

Kako je Izetbegović rekao na konferenciji za novinare, Predsjedništvo SDA zalaže se za povećanje budžeta državnih institucija koje nije izvršeno već sedam godina.

Zatražili smo od HDZ-a da ne duži dalje i da hitno dostavi ime za novog predsjednika FBiH, kako bismo mogli imenovati predsjednika i dva zamjenika, jer to je ostao i uvjet za početak formiranja nove strukture Vlade FBiH – rekao je Izetbegović.

Kada su u pitanju pregovori sa HDZ-om u vezi sa Izbornim zakonom, Predsjedništvo SDA smatra da je Mostar neophodno izdvojiti iz ostatka paketa i tu stvar završiti što prije, prenose “Vijesti“.

– Moramo imati izbore za Mostar u oktobru iduće godine. Mostar mora ostati ujedinjen grad i u njemu ne smije biti dominacije niti jedne etničke grupe nad drugima – dodao je Izetbegović.

Prema njegovim riječima, druge potrebne izmjene Izbornog zakona moraju se osigurati kroz provođenje svih presuda Evropskog suda i Ustavnog suda BiH.

– Rješenja moraju osigurati jednakost svih građana u izbornom procesu, dakle i aktivno i pasivno biračko pravo, isključujući uspostavu bilo kakvih izbornih jedinica zasnovanih na etničkim principima – pojašnjava lider SDA.

Kako je naveo, otkrivanje biste Nikoli Koljeviću predstavlja novi skandalozan i anticivilizacijski čin veličanja ratnih zločina i zločinaca u BiH.

– Na toj liniji vidimo i odluku Komiteta kraljevske Švedske akademije o dodjeli Nobelove nagrade Peteru Handkeu, negatoru genocida i zločina koji su se desili i koji su potvrđeni kroz presude evropskih sudova. Smatramo to jednim izrazom beščašća, jednom grubom uvredom koja je upućena žrtvama genocida – napomenuo je Izetbegović.

Predsjedništvo SDA pozdravilo je jasan stav sadržan u Komunikeu Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC), u kojem su iznesene opravdane i na činjenicama zasnovane kritike zaljučaka NSRS.

– Ali očekujemo da PIC sa riječi pređe i na djela i da da adekvatne i konkretne mjere povodom narušavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma – naveo je Izetbegović.

Također, Predsjedništvo SDA pozdravilo je i pravosnažnu presudu Vrhovnog suda RS kojim je naloženo uvođenje nacionalne grupe predmeta, uključujući i izučavanje predmeta Bosanski jezik u obrazovnom sistemu u RS.

– Očekujemo da se konsekventno provede, ne samo u Vrbanjcima, nego i na kompletnoj teritoriji RS – dodao je Izetbegović, prenose “Vijesti“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh