Politika

Ljubić: “Samo legitimni Hrvati mogu u Vladu FBiH”

Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić smatra da HDZBiH i stranke okupljene oko Sabora ne trebaju slati prijedloge za ministarska mjesta u novoj Vladi FBiH sve dok se ne izmijeni Izborni zakon BiH.

Božo Ljubić - HNSBiH.org

Najbolje bi bilo, smatra on, da proces dogovora ide simultano sa izmjenama Izbornog zakona. Uvjeren je i da će legitimni predstavnici tri naroda pronaći način da se dođe do kvalitetnog kompromisa te da će se samo tako zadovoljiti interes za stabilnost zemlje.

Ne zna, kaže, ni da li će HDZ-ov Marinko Čavara ostati na poziciji predsjednika FBiH. Prioritet u pregovorima i predlaganjima kadrova za vlast kako na nivou FBiH, tako i na državnom ima HDZBiH.

– Predsjednik Čović jasno je rekao koji su to uvjeti za formiranje Vlade FBiH. Nadam se da ćemo nakon ponedjeljka imati i Vijeće ministara BiH, čime bismo dobili uvjet da se raspravlja i o Izbornom zakonu. Prijedloge treba staviti na sto i u otvorenoj raspravi sa partnerima kada je riječ o Izbornom zakonu, u prvom redu mislim na legitimne predstavnike Bošnjaka, doći do onog koji će biti zajednički, komentarisao je Ljubić, prenosi “Oslobođenje“.

Tvrdi da nije upoznat s tim da li su lideri SDA i HDZ-a BiH održali sastanke, kako je i najavljeno u Mostaru, ali je rekao da to do kraja podržava.

– Prijedlog koji je bio u proceduri Doma naroda sigurno osigurava legitimno predstavljanje Hrvata na svim razinama. Spremni smo da razumijemo i drugu stranu. Razumijem i zabrinutost bošnjačke strane u svezi s tim, jer bi se tim prijedlogom moglo desiti da neke županije sa bošnjačkom većinom ne bi imale delegate u Domu. Smatram da se može doći do kvalitetnog rješenja koje će zadovoljiti legitimno predstavljanje triju konstitutivnih naroda, naglasio je Ljubić.

Uvjeren je kako će na sutrašnjim izborima u Hrvatskoj pobijediti aktuelna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Državno izborno povjerenstvo (DIP) Republike Hrvatske potvrdilo je da su u dva biračka odbora u Banjoj Luci i jednom u Sarajevu imenovani članovi HDZ-a BiH, ali i da su oni razriješeni.

Sat kasnije, povodom Ljubićeve izjave, oglasila se Demokratska fronta. Smatraju da poruka o tome kako “HDZ i stranke okupljene oko HNS-a ne trebaju slati prijedloge za novu Vladu dok se ne izmijeni Izborni zakon”, nije ništa drugo nego “plašljivi pokušaj nastavka blokade formiranja vlasti od HDZ-a BiH”.

– Očito je da je HDZ shvatio poruku zvaničnika Evropske unije da se formiranje vlasti u FBiH ne može uslovljavati HDZ-ovim željama, odnosno Izbornim zakonom, kako ga zamišljaju u HDZ-u pa preko Bože Ljubića nastavljaju da prkose Evropskoj uniji i da blokiraju političke procese u BiH, ističu iz DF-a.

Naglašavaju kako je konačno i evropskim zvaničnicima postalo jasno da su HDZ-ovi zahtjevi koji se tiču izmjena Izbornog zakona BiH pokušaj bacanja bombe na mišljenje Evropske komisije, jer su u potpunoj suprotnosti sa evropskim pravnim standardima i evropskim pravnim zakonodavstvom, koje je u skladu sa mišljenjem EK-a u BiH potrebno primijeniti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh