Politika

Damir Nikšić osnovao novu stranku, najavljuje radikalnu zelenu slobodarsku ljevicu

Nezavisni zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Damir Nikšić održao je jučer osnivački skup svoje nove stranke koju je nazvao Ekološki slobodarski pokret (ESP).

No image - Haber.ba

U programu kojeg je objavio navodi se da je ESP stranka političke ljevice, koncipirana kao “radikalna zelena slobodarska ljevica Bosne i Hercegovine”.

Stranka je, kaže se, otvorena za socijalni kapitalizam i usmjerena u generalnom pravcu udruživanja u jedinstveni politički subjekt u obliku federacije udruženja, grupa i organizacija ekološke i slobodarske ljevice Bosne i Hercegovine i regije, prenosi “Klix“.

Cilj je, navodi osnivač, održivi razvoj, zaštita i očuvanje životnog okoliša i društva od “efekata etnonacional-socijalizma, partijske berze rada stranačke države-firme, od klijentelizma, od predatorskog kapitalizma i korupcije, od kompradorske elite u službi imperijalizma, neokolonijalne okupacije i eksploatacije prirodnih i društvenih resursa”.

“ESP je ‘secesionistički’ pokret u smislu raskida sa postojećim i pogubnim retrogradnim višedecenijskim društvenim, političkim i ekonomskim praksama i principima”, ističe se, između ostalog, u programu nove Nikšićeve stranke.

Nikšić je u martu isključen iz SDP-a, nakon čega u Skupštini KS djeluje kao nezavisni zastupnik. Sudeći prema javnim istupima on podržava aktuelnu Vladu Kantona Sarajevo koju predvodi Edin Forto (Naša stranka)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh