Politika

SDA: Istrajavanjem na 9. januaru slavi se naslijeđe ratnih zločinaca Karadžića i Mladića

Obilježavanje neustavnog Dana RS-a osudili su u Stranci demokratske akcije (SDA) te zatražili da se bh. pravosuđe prestane povlačiti pred agresivnim nacionalizmima i da počne raditi svoj posao.

Bakir Izetbegović - SDA.ba

“SDA osuđuje nastavak obilježavanja 9. januara kao Dana RS-a, uprkos jasnoj odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da taj datum ne može biti dan ovog bh. entiteta. RS je samo entitet u okviru države Bosne i Hercegovine. On nije, niti može može biti entitet samo jednog naroda. Svako ponašanje izvan ovih okvira i principa predstavlja kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, udar na Ustav i vladavinu zakona”, navode iz SDA.

Istrajavanjem da se 9. januar obilježava kao Dan RS-a, nastavljaju, politički predstavnici entiteta RS-a slave naslijeđe presuđenih ratnih zločinaca Karadžića, Mladića i drugih, što je jasan anticivilizacijski čin.

“Tog dana 1992. godine izvršen je udar na ustavno-pravni poredak i multietničnost kao suštinu Bosne i Hercegovine. Bio je to uvodni čin u agresiju, etničko čišćenje, masovne zločine i genocid. To je potvrđeno odlukama Ustavnog usuda BiH, kao i presudama Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde u Hagu. Obilježavanjem 9. januara kao Dana RS-a, direktno se krše odluke Ustavnog suda BiH i čini krivično djelo sankcionirano članom 239. Krivičnog zakona BiH”, navodi se dalje u tekstu koji je objavio “Klix“.

Iz SDA kažu i kako je krajnje vrijeme da se bh. pravosuđe prestane povlačiti pred agresivnim nacionalizmima, da počne raditi svoj posao i procesuira odgovorne za protivzakonito i protivustavno postupanje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh