Politika

Da li je zagađeni zrak u Sarajevu isključiva nadležnost Fortine Vlade!?

Damir Nikšić, nezavisni zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, oglasio se na svojoj Facebook stranici u vezi s zagađenjem zraka u Sarajevu.

Damir Nikšić - Depo.ba

Njegov Facebook post prenosimo u cjelosti:

DIŠU LI ISTI KANTONALNI ZRAK U OPŠTINAMA I NA FEDERACIJI?

Interesantno je kako su se neki fokusirali na Vladu Kantona kao jedinu koja je dužna odgovoriti na aerozagađenje. Kao da u ovoj monstruoznoj administraciji giga-države odjednom ne postoje i drugi nivoi vlasti čije se ovlasti u mnogim drugim slučajevima zgodno preklapaju, ali eto baš nikako i u ovom.

Kao da su odjednom toliki federalni ministri i načelnici opština isparili iz kadra u sarajevski dim i maglu. Nema ih ni na mapi, a kamoli pred objektivima i mikrofonima lokalnih i stranačkih medija. Sve oči i prsti su uprti samo i jedino u Vladu KS.

O.K.

Ali nije valjda da SBB-ova federalna ministrica okoliša i turizma u svim drugim slučajevima ima ovlasti u Sarajevu, samo su joj ruke posve vezane u slučaju aerozagađenja?

Šta rade federalne inspekcije?!

Čime i kako se SDA i SBB bore protiv zagađenja sa federalnog nivoa ako već ne mogu sa Kantonalnog (iako SBB čini dio Fortine vlade sa dva ministra)?

Šta ih sprječava da djeluju protiv aerozagađenja ne samo u Sarajevu, već i u Tuzli i Zenici? Koji im tamo pečat fali?

Ne čujem previše ni prečesto da se postavljaju i ovakva pitanja.

Pa nećete mi valjda reći da opštinski SDA/SBB načelnici koji su u svemu drugom neprikosnoveni vladari i reketari u svojim atarima, lokalni šerifi koji inače vedre i oblače, samo po pitanju zagađivača i aerozagađenja, ili npr. prečišćivača zraka za osnovne škole – ne mogu učiniti ama baš ništa.

I federalna i lokalna vlast, zajedno sa federalnim, kantonalnim, privatnim/stranačkim medijima su nekako prećutno saglasni da je zrak u Sarajevu (valjda do izglasavanja nepovjerenja) isključiva nadležnost (a time još malo pa i krivica) Fortine Vlade, dok se sve druge nadležnosti pod ovim sivim i toksičnim nebom preklapaju ili su neriješene i zamršene, naročito kada se uspostavi “vertikala” i kada su nekretnine u pitanju.

Mahajtemolimvas”, napisao je Nikšić na svom Facebook profilu.

DIŠU LI ISTI KANTONALNI ZRAK U OPŠTINAMA I NA FEDERACIJI? Interesantno je kako su se neki fokusirali na Vladu Kantona…

Gepostet von Damir Nikšić am Dienstag, 14. Januar 2020

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove Haber.ba portala.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh