Politika

Dragan Čović otvoreno: “Što se mene tiče, Vlada FBiH može se odmah formirati”

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović vjeruje da BiH do kraja marta može imati izborni zakon koji će osigurati ne samo provođenje lokalnih izbora na najbolji mogući način, uključujući i Mostar, već i općih izbora 2022. godine.

Dragan Čović - PR/Haber.ba

– Izuzetno je važno da u Federaciji BiH u međuvremenu normalno funkcioniraju i izvršna i zakonodavna vlast – istaknuo je Čović i dodao da se Vlada Federacije, što se njega tiče, može odmah formirati, piše “Srna”.

Prema njegovim riječima, u FBiH je potrebno riješiti dva pitanja – reorganizaciju Vlade FBiH, na čemu HDZ radi zajedno sa SDA i SBB-om, kao i izmjene Izbornog zakona.

– Ako smo to u stanju uraditi za dva-tri mjeseca, a mislim da jesmo, onda u međuvremenu možemo promijeniti i Izborni zakon. Razumijem poruke iz februara prošle godine da se Izborni zakon ne može promijeniti preko noći, ali evo, prošlo je 12 mjeseci – rekao je Čović za izdanje “Večernjeg lista” za BiH.

Govoreći o pitanjima koja Hrvati moraju riješiti s Bošnjacima, osim izmjene Izbornog zakona, koji je broj jedan i kojim se treba riješiti da jedan konstitutivni narod treba da bira vlastite političke predstavnike, predsjednik HDZ-a rekao je i da ova dva naroda moraju zajedno raditi na tome da BiH bude funkcionalna zemlja.

– Druga stvar na kojoj moramo zajednički raditi odnosi se na to kako preurediti BiH da bi bila funkcionalna zemlja, da nam se ne bi dešavala repriza s Vijećem ministara da se, nakon 14 mjeseci, napravi dogovor, a sve je bilo jasno dan nakon izbora – smatra Čović.

Dodao je da se treće pitanje odnosi na euroatlantski put BiH, naglasivši da su Hrvati jedini koji su zainteresirani i za evropski put i za put u NATO.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh