Politika

Bakir Izetbegović: “SNSD neće dobiti mjesto potpredsjednika FBiH”

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović iznio je stav stranke, nakon održane sjednice Predsjedništva, da neće podržati učešće SNSD-a u izvršnoj vlasti FBiH.

Bakir Izetbegović - NAP.ba

Time je odgovorio na zahtjeve SNSD-a da ova stranka dobije mjesto potpredsjednika FBiH.

Odgovarajući na pitanja novinara on je rekao i da će imenovanje direktora SIPA-e i OSA-e biti imenovani istovremeno.

Predsjedništvo SDA pozvalo je da se imenovanjem ministra za ljudska prava i izbjeglice okonča formiranje Vijeća ministara BiH.

Izetbegović je podsjetio da je 17. aprila prošle godine postignut dogovor koji je definisao da će na tu funkciju biti imenovan nestranački kandidat iz RS-a iz reda ostalih, a koji će biti predložen od partnera iz RS-a, uz konsultacije sa svim članicama koalicije.

Ovaj dio nije izvršen. Dakle, nikakvih konsultacija sa SDA nije bilo i očekujemo da se dogovor ispoštuje – rekao je Izetbegović.

Od novoimenovanog Vijeća ministara BIH, kao i vlada na svim nivoima, SDA zahtijeva da hitno pristupe reformama i realizaciji infrastrukturnih projekata, za koje već postoje obezbijeđena sredstva, te da svoj rad u potpunosti posvete poboljšanju općeg i ekonomskog stanja i životnog standarda građana.

Izgradnja Koridora 5C, brzih i magristralnih cesta, za koje su osigurana sredsva, mora biti snažno ubrzano – naglasio je Izetbegović.

Predsjedništvo SDA podržalo je aktivnosti koje je pokrenulo Ministarstvo sigurnosti na jačanju kapaciteta Granične policije BiH, kao dobar odgovor na migrantsku krizu.

SDA poziva članove VSTV-a BiH da podnesu ostavke, jer su izgubili kredibilitet u domaćim i međunarodnim stručnim krugovima, kao i građanstva u BiH – navodi Izetbegović, napomenuvši da Izvještaj o radu VSTV-a nije dobio podršku nijednog poslanika niti delegata u oba doma Parlamenta BiH.

SDA je pozdravila i usvajanje izmjena zakona o plaćama i naknadama u Domu naroda Parlamenta BiH, kojima ćese osigurati povećanje plata vojnicima i podoficirima.

SDA neće podržati učešće SNSD-a u strukturi vlasti FBiH. Dokle god potpredsjednik FBiH ima značajne ovlasti, a pozicija potpredsjednika RS-a je reducirana na protokolarne funkcije i dok god u vlasti RS nema ministara iz SDA, takvi prijedlozi neće imati krediblitet – poručio je Izetbegović.

Pozvao je na hitno okončanje formiranja vlasti na nivou FBiH, te ponovo pozvao HDZ BiH da bez odlaganja predloži predsjednika FBiH, što je osnovni uvjet za formiranje nove Vlade.

Izborni zakon koji je u nadležnosti Parlamenta BiH, te njegovu reformu ne treba vezivati za formiranje Vlade FBiH. Podržavamo izmjenu strukture Vlade FBiH, dakle nova ministarstva, koja podrazumijeva osnivanje novih i spajanje postojećih ministarstava kako bi se poboljšala funkcionalnost izvršne vlasti – konstatovao je Izetbegović, prenose “Vijesti“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh