Politika

Kako je reagovao Mektić po izlasku iz sudnice

Na Sudu Bosne i Hercegovine danas je održano ročište o određivanju mjera zabrane za bivšeg ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića kojeg Tužilaštvo BiH tereti za zloupotrebu položaja i ovlaštenja.

Dragan Mektić - N1

Nemojte mi zamjeriti, ali da se prekrstim, u ime Oca, Sina i Svetog duha, Amin. Što sam ja danas vidio ovdje u Sudu BiH i od ovog tužioca, to je nevjerovatno. Imam unuka od osam godina, kad sam mu rekao šta je u pitanju, on je rekao ‘sad mi je jasno, nema nikakvih problema’. Ona ne zna da su budžetska sredstva samo ona sredstva koja su utvrđena Zakonom o budžetu i Zakonom o izvršenju budžeta koji donosi Parlamentarna skupština BiH i nema više budžetskih sredstava. I, da bi izvalila još veću glupost, da bi se raskrinkala do kraja, kaže to je uplaćeno na trezor. Kakav trezor? Kako sad neko može doći i uplatiti novac na trezor? Ma, ne može – naveo je Mektić.

Poručio je da se u ovom slučaju radi o donatorskim sredstvima kroz IPA fond EU, prenosi “N1“.

Evropska unija kada je dodijelila taj novac, formirala je projektni odbor, koji je pratio realizaciju projekta. Svaki mjesec su se pisali izvještaji, odobravali i oni davali saglanost na to plaćanje. Na kraju, kad je projekat završen, EU je angažovala nezavisnu revizorsku kuću, ovdje iz Sarajeva, koja je izvršila reviziju projekta i rekla da je sve u redu. Kancelarija za reviziju javnih institucija BiH koja vrši reviziju svake godine dala je pozitivan revizorski izvještaj. I sad oni nešto našli. Našli su zato i iskonstruisali ovu optužnicu što sam govorio da su korumpirani iza čega stojim i sada, da su kriminalizovani i da je Tužilaštvo puno lopovluka i kriminala. I zato što sam prošle godine pravio proteste ovdje pred ovim Tužilaštvom na kojem je bilo par hiljada ljudi i gdje smo svi zajedno sa narodom konstatovali da se radi o lopovima i krmiminalcima – naveo je Mektić.

Optužnicom, koju je podiglo Tužilaštvo BiH, obuhvaćeni su i bivši šef kabineta ministra bezbjednosti BiH Igor Golijanin, pomoćnik ministra u Ministarstvu bezbjednosti BiH Samir Agić i Edin Garaplija u svojstvu odgovorne osobe i vlasnika Instituta za zaštitu od požara i eksplozija (INZA) Sarajevo.

Prema navodima optužnice, navedene osobe su zlouporabom položaja i ovlaštenja počinile krivično djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu Bosne i Hercegovine, a dokumentovana su različita vršenja zloupotrebe položaja ili ovlaštenja najviših državnih funkcionera i službenika u Ministarstvu bezbjednosti BiH prilikom realizovanja međudržavnog Projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, a koji je finansiran od Delegacije Evropske unije u BiH, vrijednost projekta iznosila je 198.454,51 eura.

Optuženi se terete za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja i gruba kršenja Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave u BiH, Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i internih propisa Ministarstva bezbjednosti BiH prilikom realizacije navedenog projekta- odnosno nabavke opreme za vatrogasne kapacitete, angažiranja ljudskih resursa, odnosno fizičkih i pravnih osoba, u okviru aktivnosti projekta, kao i postupaka nabavke materijala od interesno povezanih osoba i bliskih srodnika, na koji način su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh