Politika

Ramiz Salkić: “Blokade neće promijeniti odluku Ustavnog suda BiH; OHR da reagira”

Ukazao je da je od srpskih predstvanika najavljena blokada državnih organa BiH na štetu svih građana i prestavlja antiustavno djelovanje.

Ramiz Salkić - Blogspot.com

Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o Zakonu o poljoprivrendom zemljištu u RS je konačna i obavezujuće, a svi koji se protive i sprečavaju njeno provođenje suprostavljaju se Ustavu i Dejtonskom mirovnom sporazumu upozorio je za “Fenu” potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić.

Ukazao je da je od srpskih predstvanika najavljena blokada državnih organa BiH na štetu svih građana i prestavlja antiustavno djelovanje.

Tu počinje obaveza nadležnih institucija, ali i visokog predstavnika u BiH, odnosno OHR-a, da reagira jer ima mandat za to – naglasio je Salkić.

Blokade neće, kako je dodao, promjeniti odluku Ustavnog suda.

Vlast u entitetu RS trebaju promjeniti praksu donošenja diskriminatornih zakona i zakona koji uzurpiraju prava države za interes entiteta i onda neće biti apelacija i odluka Ustavnog suda – istakao je Salkić za “Fenu”.

Entitetska predsjednica Željka Cvijanović rekla je danas da predstavnici RS u institucijama BiH obustavljaju rad u odlučivanju o bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH, dok se ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu, bez stranih sudija.

Na sastanku srpskih zavničnika i predstavnika parlamentranih stranaka usvojen je i zaključak da će biti zatraženo održavanje održavanje hitne sjednice Narodne skupštine RS, koja bi mogla biti zakazana za ponedjeljak, 17.februara, a u vezi s odlukom Ustvanog suda BiH, koji je proglasio nesutavnim član 53. Zakona o poljoprivrendom zemljištu entiteta RS.

Zvaničnici RS-a tu odluku ne prihvataju i tvrde da je “na štetu RS“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh