Politika

Čović: “Sa prijateljima Srbima i Bošnjacima zajedno ćemo graditi BiH”

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da je “konstitutivnost nadkrovljujuća ustavna kategorija za BiH” i da bez izmjene Izbornog zakona ova stranka neće ući u partnerski odnos s drugim partijama niti će biti federalne vlade.

Dragan Čović - N1info.com

Čović je istakao da “HDZ BiH nema partnera koji razumije Ustav BiH i poziciju svakog konstitutivnog naroda i primarno najmalobrojnijeg hrvatskog, pa zašto bi onda imali partnera za ulazak u vlast”.

“Na pitanje hoće li biti neke druge federalne vlade, bez izbornog zakona neće je biti”, rekao je Čović sinoć u Jajcu, prenosi “Srna”.

On je naglasio da “nema trgovine protiv interesa”, saopšteno je iz HDZ-a BiH.

“To je ona crta, ispod koje se ne može ići bez obzira kakav će politički pritisak biti na one koji predvode ovu državu. Biramo riječ i kad ovdje govorim, i o prijateljima Srbima i Bošnjacima, jer čine zajedno s nama ovaj prostor i zajedno ćemo graditi BiH”, rekao je Čović, koji je predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Čović je naglasio da HDZ BiH želi da se razumije isključivo poštivanje Ustava BiH koji precizno kaže – hrvatski, bošnjački i srpski narod su tri konstitutivna naroda u BiH, a konstitutivnost je nadkrovljujuća ustavna kategorija za BiH.

“I to se nemojte umoriti ponavljati”, rekao je Čović.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh