Politika

Socijaldemokrate traže smanjenje plata: “Ministri i parlamentarci mogu živjeti sa 800 KM”

Zbog pandemije Socijaldemokrati (SD) smatraju da je za vrijeme krize koronavirusom potrebno izmijeniti Zakon o platama državnih službenika.

No image - Haber.ba

Broj zaraženih koronavirusom u Bosni i Hercegovini svakodnevno raste. Zbog pandemije Socijaldemokrati (SD) smatraju da je za vrijeme krize koronavirusom potrebno izmijeniti Zakon o platama državnih službenika.

Izmjene bi se odnosile na smanjenje plata na federalni prosjek administrativnim službenicima te svima u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti.

Iz ove stranke navode da je sredstva od smanjenja plata i paušala potrebno usmjeriti u budžet za potrebe Kantonalnog i Federalnog ministarstva zdravstva, sve u cilju zaštite života građana.

Ove mjere se ne bi odnosile na medicinske radnike, policiju, vatrogasce, vojsku, graničnu policiju, koji su svakodnevno na prvoj liniji odbrane od koronavirusa.

Vjerujemo da će općinski i gradski vijećnici, načelnici i gradonačelnici, kantonalni, federalni i državni zastupnici, kantonalni i federalni premijeri podržati naš prijedlog. Kritično je stanje i svi se kroz ‘zajedničku žrtvu’ trebamo solidarisati i dati onoliko koliko možemo. Ako penzioneri mogu egzistirati sa 400 KM, mogu i ministri i parlamentarci sa 800 KM“, poručuju iz SDP-a.

Određene prijedloge o smanjenju finansiranja političkih stranaka iznijeli su i iz Naroda i pravde.

Iz Naroda i Pravde ocijenili su nedopustivim isplaćivanje punog iznosa mjesečnih naknada političkim strankama istaknuvši da je bar dio tog novca, za vrijeme teške epidemiološke krize, trebalo donirati realnom sektoru, prenosi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh