Politika

Bužetske pijavice: Dok radnici dobijaju otkaze, oni primaju plate preko 4.000 KM!

Većina radnika koji su ostali bez posla uslijed pandemije koronavirusa, svoj posao obavljali su časno i pošteno, radeći i preko osam sati dnevno za prosjećnu plaću od 900 maraka.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH - Fena

Radili su i za mnogo manje. Za razliku od radnika koji teško da će naplatiti svoj rad, političari kojima su inače najčešće samo deklarativno puni razumjevanja i podrške za radnike zaposlene u realnom sektoru, svog honorara se nisu odrekli.

Čak šta više, naplatili su i ono što ih ne bi trebalo sljedovati. Sjednice se ne održavaju, ali oni uredno naplaćuju čak i novac za odvojeni život, prijevoz, topli obrok, smještaj, paušale, piše “Hayat“.

Ovo teško stanje još jednom je pokazalo koliki je jaz onih koji donose odluke o onima koji od tih odluka i ovise. Ko su najveće budžetske pijavice pogledajte u nastavku- sve je transparentno i javno objavljeno.

Navedeno je “top deset” delegata koji prednjače po ukupnim primanjima. Za samo tri mjeseca Lonić Mladen, Bosnić Nikica, Ilić Ilija i Martinović Tomislav inkasirali su preko 13.000 maraka. Preko 12.000 maraka inkasirali su Atanasijević Ljubinka, Fejzić Edim, Ahmetović Senad, Iličić Marija, Puzigaća Drago i Čeljo Senad.

I umjesto da se solidarišu sa onima koji su ostali bez posla, sa onima kojima su umanjena primanja, ni federalni delegati se ne odriču svojih privilegija.

I dok je cijela država u svojevrsnom karantinu, dok je na snazi zabrana kretanja, duga je lista delegata koji od države uzimaju novac za odvojeni život i smještaj.

Šahinović Anel samo po osnovu odvojenog života i smještaja od federacije dobije skoro 2000 maraka.

Prati ga Martinović Tomislav. Na iznosu od 1800 nalaze se Saraf Marko, Raguž Iva, Puzigaća Drago, Nakić Ilija, Mandić Tomislav, Iličić Marija, Ilić Slađan i Damjanović Dragana.

Nekima ni to nije bilo dovoljno pa su naveli i da rade za vikend. Ako su održane samo 3 sjednice za tri mjeseca, postavlja se pitanje – koja je uopšte svrha naknade poznate kao “4 vikenda”?

I ponovo je na prvom mjestu Lonić Mladen. Sljede ga već pomenuti Šahinović Anel i Kantarević Rasim. Bosnić Nikica, Bročeta Goran, Damjanović Dragana, Puzigaća Drago i Štrbac Aleksandar zatvaraju ovu tabelu sa primanjima od preko 1100 KM. Svi ostali delegati koji nisu na spisku imaju mnogo niža primanja od 1000 KM.

I nisu delegati krivi što im je država omogućila ove blagodati. Oni samo koriste oni što im se ponudi bez obzira da li imali morala ili ne. Država je ta koja je omogućila jednima da imaju sve a ne rade ništa, i drugima koji uprkos svom radu dobijaju otkaze.

Birači bi ovo trebali zapamtiti pa naplatiti na narednim izborima, iako se do sada , više puta pokazalo kako birači i nisu velika zlopamtila. Ista situacija i u Zastupničkom domu PFBIH.

Hayat TV” je i njima uputila dopis i traži da se javno i transparentno objave imena onih kojima je omogućeno da iako vrijeme provode u svojim domovima, koriste pravo odvojenog života i smještaja kojeg ne koriste u njegove stvarne namjene.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh