Politika

Šahman zaplakala na sjednici Skupštine KS: Ne preko leđa mog sina

U Sarajevu se održava online sjednica Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj se razmatra Prijedlog izmjena i dopuna budžeta KS-a za 2020. godinu po hitnom postupku, te Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u KS.

Bilsena Šahman - N1

Sjednica je počela emotivnim obraćanjem Bilsene Šahman, zastupnice SBB-a, koja je tražila da se hitno raspravlja o nabavci maski za Civilnu zaštitu KS preko firme koja je u vlasništvu njenog sina Bariša Bejtovića.

“Želim da se u dnevni red uvrsti tačka rasprava o nabavci maski koje je moj sin dostavio Civilnoj zaštiti. Preko leđa mog sina neće se izvršavati politička prepucavanja, neće SDA zataškavati svoje respiratore, neće napadati Našu stranku jer mu je babo iz Naše stranke, neće napadati NiP jer je tamo NiP-ov čovjek koji nema veze ni sa čim. Evo i njega ispitajte. Neće SDP tražiti da ja podnesem izvještaj o sukobu interesa, a ja ću ga podnijeti, ali će ga podnijeti i oni jer ima više sukoba interes. Želim da istražni organi uđu i dok se sve ovo ne završi ja neću učestvovati u ovim sjednicama. Nisma pobjegla, nisam se skrivala”, kazala je Šahman nakon čega je zaplakala.

Ponovo je zatražila da se na dnevni red sjednice uvrsti njen prijedlog.

Budući da je Vlada donijela Odluku o proglašenju stanja prirodne i druge nesreće te zbog nastanka novih obaveza za budžet, pojava pandemije koronavirusa povećala je rashode i uzrokovala promjenu privrednih kretanja, što je rezultiralo smanjenjem prihoda.

Izuzetno je velik pad tri najveće grupe prihoda koje ubire Kanton Sarajevo u odnosu na prošlu godinu, a to su prihodi od poreza na dobit pojedinca i preduzeća koji je opao za 11.485.976 KM, prihodi od indirektnih poreza koji su za 12.725.552 KM manji nego u periodu 01.04.-30.04.2019. i prihodi od poreza na dohodak koji su manji za 3.759.794 KM u odnosu na isti period prošle godine.

U ukupnom iznosu te tri vrste prihoda su na dan 30.04.2020. godine manje za 27.971.322 KM u odnosu na isti period prošle godine.

Zbog toga je Ministarstvo finansija KS uz važeće odluke Vlade i saglasnsoti sa višeg nivoa pripremilo rebalans budžeta koji iznosi 1.114.597.584 KM.

Na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u KS.

Tim zakonom propisuje se ukidanje plaćanja administrativne takse, sudske takse za upise privrednog društava u sudski registar i plaćanje takse u stečajnom postupku, komunalne takse za istaknutu firmu kada privredno društvo i fizička osoba koja obavlja samostalnu djelatnost prvi put pokreće privrednu i uslužnu djelatnost, turističke takse, naknade za općekorisne funkcije šuma.

Također bit će ukinute naknade za rad predsjednika i članova organa upravljanja i drugih organa institucija Kantona Sarajevo, kantonalnih javnih preduzeća i javnih ustanova čiji je osnivač Kanton, te propisan period neplaćanja tih prihoda, odgoda primjene propisa kojima se ureduje namjensko korištenje prihoda.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh