Politika

“Neka se kardinal Puljić sjeti zločina Crne legije Jure Francetića, zločina Maksa Luburića u Sarajevu”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić u izjavi za javnost osudio je najavu održavanja mise u katedrali Presvetog srca Isusova u Sarajevu, a koja bi se u organizaciji Crkve trebala održati u spomen na kvislinšku ustašku vojsku Nezavisne Države Hrvatske.

Željko Komšić - Twitter

“Dajem sebi za pravo da uzoritom kardinalu Puljiću savjetujem, kada je uveć odlučio da u Sarajevu služi misu za ubijene u Bleiburgu među kojima je bio veliki broj ratnih zločinaca, da se pomoli i za duše nevino ubijenih žrtava tih istih zločinaca. Neka se sjeti zločina Crne legije Jure Francetića, zločina Maksa Luburića u Sarajevu, i pomoli se za duše hiljada nevinih civila uključujući i djecu pobijenih na najbrutalnijni način u Jasenovcu i Donjoj Gradini. Ili ako neće, onda sebe radi da makar pročita nešto o istim tim zločincima i njihovim zločinima, i da sam u sebi prihvati da su ti za koje želi da se moli u sarajevskoj katedrali, počinili takve zločine od kojih su se užasavali čak i njihovi nacistički gospodari”, kazao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

Kako je naveo, ubijali su ljude samo zato što su Srbi, Jevreji, Romi, antifašisti.

“Ubijali su i Hrvate, katolike samo zato što su bili protiv njihovog zločinačkog projekta”, naveo je Komšić.

Bakir Nakaš, dugogodišnji čelni čovjek Saveza antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini (SABNOR), kritički je komentarisao najavu održavanja mise u Sarajevu žrtvama Bleiburga.

“Svakako sam iznenađen kao čovjek, Bosanac i antifašista ovim nepromišljenim potezom katoličke crkve i kardinala Puljića koji se stavio u službu ostatka Nezavisne Države Hrvatske, suradnice nacisticke Njemačke”, kazao je Nakaš za “N1” o misi koja je najavljena za 16. maj, a koju bi prema najavama, trebao predvoditi nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

Iz SABNOR-a Bosne i Hercegovine najavljuju oštre reakcije. Ne izostavljaju ni mogućnost protesta u glavnom gradu naše zemlje.

“Mislim da sve to mi ne možemo prihvatiti, da nas bilo ko vodi ka Ademagi Mešiću i njegovoj politici koja je poražena ’45. godine. Mi smo se davno, kao društvo, opredijelili da slijedimo ideje Nurije Pozderca. Jedan je potpredsjednik AVNOJ-a, a drugi ustaški doglavnik. Svi oni koji nas vraćaju i podsjećaju na ideje koje su davno prevaziđene i poražene, a Sarajevo ih je krvavo platilo, 11 hiljada žrtava uglavnom ustaškog terora. I sada neko slaviti na bilo koji način krvnike Sarajlija u Sarajevu je otvaranje teških rana, raspirivanje međunacionalne mržnje i netrpeljivosti, što bi vlast morala sankcionisati”, kazao je za “N1” predsjednik SABNOR-a BiH Sead Đulić.

Organizator centralne komemoracije je nevladino udruženje registrovano Austriji Počasni bleiburški vod, a suorganizator u liturgijskom dijelu je Dušobrižništvo za Hrvate u inozemstvu Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh