Politika

Salko Bukvarević čestitao 9. maj, datum koji objedinjuje historijske događaje

Bukvarević u čestitki ističe da je 9. maj datum koji objedinjuje nekoliko bitnih historijskih događaja..

Salko Bukvarević - PR/Haber.ba

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević uputio je čestitku povodom 9. maja, Dana zlatnih ljiljana, Dana logoraša u BiH, Dana Evrope i Dana pobjede nad fašizmom svim građanima Bosne i Hercegovine, borcima iz narodno-oslobodilačkog rata 1941.-1945. godine i odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. godine.

Bukvarević u čestitki ističe da je 9. maj datum koji objedinjuje nekoliko bitnih historijskih događaja, ali i podsjetnik na najstrašnije zločine i torture onih koji su bili zatvoreni u logorima u vrijeme četrdesetih i devedesetih godina.

Također podsjeća da je agresija na BiH bila nastavak fašizma koji je doživjen i četrdesetih godina, te da su branioci nastavili put borbe protiv fašizma i fašističkih ideja.

Danas obilježavamo i Dan zlatnih ljiljana pa koristim priliku da uputim čestitku našim saborcima koji su nosioci ovog priznanja, onih koji više nisu s nama da se sjetimo u našim mislima i dovama, te da nikada ne zaboravimo njihovu hrabrost i doprinos u odbrani domovine. Među dobitnicima posebno želim da podsjetim na 13 žena koje su odlikovane ‘Zlatnim ljiljanom’.

Vrijeme u kojem danas živimo sve češće pokazuje da sile koje su devedesetih godina nasrtale na našu državu i narode i danas su budne, i danas pookušavaju raznim metodama urušavati našu domovinu, unositi nemir među građane. Ne smijemo to dozvoliti, moramo se zajedno boriti protiv svih oblika fašizma i biti uvijek ‘budni’ kako bismo spremno odgovorili na takve pokušaje.

Rat, agresija, fašizam, logori, silovanja su pojmovi koji više nikada ne smiju biti zabilježeni u historiji bilo kojeg naroda i tome moramo učiti generacije koje dolaze, istovremeno, moramo ih učiti i šta smo sve preživjeli kako bismo danas imali državu i kolika je žrtva bila našeg naroda kako bismo opstali i kako bi dočekali slobodu.

Naša država je hiljadama godina unazad bila dom za sve narode, različitih vjera, nacija, običaja, i uvijek smo zajedno živjeli bez obzira na sve raznolikosti. Tako će biti i u budućnosti jer Bosna i Hercegovina nije država za podjele, ona podjednako pripada svakom građaninu bez obzira na ime, vjeru ili naciju.

Na kraju želim naglasiti da su šehidi, poginuli branioci, ratni vojni invalidi i svi branioci pripadnici Armije i MUP-a RBiH najzaslužnija kategorija građana za odbranu i slobodu koju imamo, i da smo dužni da to pamtimo i činimo sve kako bi unaprijedili njihov status. Nikada im se materijalno ne možemo odužiti za doprinos ali možemo i moramo im ukazati poštovanje i zahvalnost za žrtvu koju su podnijeli, navodi se u čestitki ministra Bukvarevića, prenosi “Fena”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh