Politika

SDP o Solakovoj plati tokom suspenzije: On je nagrađen

Oštru reakciju uputio je SDP BiH povodom odluke Vlade FBiH o suspenziji Fahrudina Solaka s pozicije direktora Federalne uprave civilne zaštite zbog afere “Respiratori”, no koji će i pored toga, dobivati puni iznos direktorske plaće.

Nermin Nikšić - Istinomjer.ba

“Ono što su najavili kao mjere za suzbijanje posljedica pandemije Vlada SDA i HDZ na čelu sa Fadilom Novalićem pretvorila je u igre bez granica. Dva posljednja mjeseca su potrošena na halapljivo grabljenja javnog novca ljudi koji su ugledali priliku za neobuzdanu pljačku. Tako su dva mjeseca borbe protiv pandemije pretvorena u paradu afera i kriminala, sve preko leđa radnika i građana. Inžinjeri destrukcije iz SDA kao da su se trudili bolesnim otežati put do bolnice, a radnicima i gladnim otežati put do hrane. U isto vrijeme, stolarima se dodjeljuju poslovi nabavke testova, a malinarima nefunkcionalnih respiratora”, navodi se u saopćenju SDP-a..

Posebno je ciničan i bezobrazan posljednji potez Vlade Federacije kojim šalje Fahrudina Solaka na plaćeni odmor, smatraju iz ove stranke,

“Valjda je to nagrada za nabavku preskupih i neupotrebljivih respiratora. Da li je u pitanju kupovina njegove šutnje i svaljivanja krivice na jednu osobu zbog nabavke koja od početka do kraja ima sve odlike sistemski osmišljene prevare? Afere su tolike i tako učestale da im ne pomaže ni bratski potez HNS-a koji relativizacijom ustaštva u Sarajevu u drugi plan potiskuju potpuni haos u većini SDA-HDZ-DF-SBB.
Solak je u cijeloj priči očito tek žrtveni jarac, koji treba preuzeti krivicu i prikriti saučesnike, a u SDA su se pobrinuli da ga nagrade plaćenim odmorom sa svim beneficijama, koji su za javnost nazvali suspenzijom. Uzalud, jer javnost neće zaboraviti ni preminule pacijente, ni ličnu promociju i heroje koji nabavljaju neupotrebljive respiratore, kao ni davanje miliona narodnog novca privatnim stranačkim instant-biznismenima”, piše u saopćenju.

Dodaju da je nedopustivo da Solak i bratija iz Vlade FBiH džepova punih narodnog novca odšetaju iz haosa koji su napravili.

“SDP BiH će inistirati na provjeri utroška svake marke, jer kako smo već jednom naglasili, više se neće desiti da nakon ratnih donacija, netragom nestaju novci u vremenu krize. Očekujemo od Tužilaštva BiH da optužnicom budu obuhvaćeni svi saučesnici i nalogodavci skandalozne prevare i pljačke. Javnost zaslužuje odgovore na pitanja kako to premijer slavodobitno na aerodromu kaže kako je Vlada nabavila respiratore na koje se mogu priključiti po dva pacijenta. Samo par dana nakon toga izjavljuje da nema pojma i nije doktor, te da je Solak izabrao malinara za dobavljača, a onda se u istrazi utvrdi kako je Ured premijera Vlade FBiH 30. marta s prijemnim pečatom proslijedio ponudu “Srebrene maline”, saopćeno je iz SDP.

Istknuto je da oni koji su učestvovali u ovoj bestidnoj pljački moraju biti izvedeni pred lice pravde.

“Kako je SDA maštovita u pravdanju svog kriminala ne bi nas začudilo da sada pronađu nekog novog heroja koji će nabaviti za dvadesetak miliona stotinu novih ambulantnih kola u koje će montirati ove respiratore. Šteta je da ostanu neiskorišteni, a moglo bi se još nešto ukrasti”, saopćeno je iz SDP-a.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh