Politika

Željko Komšić – "Odluku o prebivalištu ne donosi izvršni organ"

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić ocijenio je danas da osnov za apelaciju Ustavnom sudu BiH u povodu odluke Vlade RS, koja se odnosi na prijavu prebivališta, zapravo, jeste osporavanje Vladi RS da uopšte može regulisati tu vrstu materije.

No image - Haber.ba


Željko Komšić (Foto: Arhiva)

‘’Riječ je o državnoj materiji, materiji koja je regulisana državnim zakonom, a pogotovo ne može izvršni organ (vlada) regulisati materiju koja može biti predmet samo zakona, kao što je to urađeno s odlukom Vlade RS’’, izjavio je Komšić, komentarišući novinarski upit u vezi sa spomenutom apelacijom.

Dodao je da se radi, prije svega, o tome da se ne može osporavati ono što je neotuđivo ljudsko pravo – da čovjek izabere gdje hoće da živi.

‘’To je sasvim normalno i u tome nema ništa čudno, niti opasno po bilo koga’’,  pojašnjava Komšić, izražavajući bojazan da se nešto drugo krije iza cijele te priče, odnosno odluke o prebivalištu što je donijela Vlada RS.

Ocijenio je da ta odluka nije donesena radi uređivanja te materije, odnosno sprječavanja određenih zloupotreba kako se to navodi u obrazloženju Vlade RS, izražavajući neslaganje s takvim obrazloženjem i pitajući se – kako se može zloupotrebljavati bilo čija namjera da negdje živi?

Komšić smatra da je glavni motiv za donošenje te odluke “čišćenje” biračkih spiskova od ljudi koji bi se mogli smatrati povratnicima, te navodi da postoji veći razlog, osim tih formalnopravnih, da se spomenuta odluka obori te da se sve vrati na  sistem koji je bio na snazi dosada i koji je bio sasvim korektan.

‘’Bosna i Hercegovina je naša zemlja i kako ćete me spriječiti da ja sutra kažem da hoću da živim u Banjaluci. Što biste me sprječavali i što biste mi tu namjeru osujetili, ili nekoga ko kaže da hoće da živi u Sarajevu? Zašto bismo to radili, ako se slažemo da je ovo slobodna i demokratska zemlja i da smo svi njeni građani i da smo svi dobrodošli na svakom dijelu teritorije’’, bio je kategoričan Komšić.

(fena)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh