Region

Integracija zemlje u EU – Makedonija će do 2020. godine od EU dobiti 664,2 miliona eura pomoći

Nacionalna strategija Makedonije obuhvata područja kao što su integracija zemlje u EU, socio-ekonomski i regionalni razvoj, socijalnu politiku, obrazovanje, poljoprivreda i ruralni razvoj

No image - Haber.ba


Fatmir Besimi i Aivo Orav (Foto: Anadolija)

Zamjenik premijera Republike Makedonije zadužen za evropske poslove Fatmir Besimi i ambasador Evropske unije (EU) u Makedoniji Aivo Orav danas su predstavili nacionalnu strategiju u okviru programa Pretpristupne pomoći (IPA) 2014-2020, javlja Anadolu Agency (AA).

Tom prilikom dvojica zvaničnika su potpisali i sporazum o financijskoj pomoći za prekograničnu saradnju između Makedonije i Grčke.

Besimi je izjavio kako će Makedonija u narednih sedam godina iz IPA fondova na raspolaganju imati 664,2 miliona eura.

Naglasio je da financijska pomoć iz evropskih fondova iznosi 320 eura po glavi stanovnika.

Inače, nacionalna strategija Makedonije obuhvata područja kao što su integracija zemlje u EU, socio-ekonomski i regionalni razvoj, socijalnu politiku, obrazovanje, poljoprivreda i ruralni razvoj.

Evropska komisija je 19. avgusta 2014. godine prihvatila plan nacionalne strategije koji je predložila Makedonija.

Ambasador Evropske unije u Makedoniji istakao je kako je vrlo značajno da je danas potpisan i sporazum o finansijskoj pomoći za jačanje prekogranične saradnje između Makedonije i Grčke.

(Anadolu Agency)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh