Region

Vjerski lideri iz zemalja regije – ISIS nema veze sa islamom

Kosovski muftija Naim Ternava u razgovoru za AA je kazao da je Islamska zajednica Kosova protiv odlaska muslimanskih vjernika na ratišta u Siriji i Iraku i protiv ubijanja koja se vrše u ime Boga

No image - Haber.ba


ISIS (Foto: Arhiva)

Čelnici muslimanskih vjerskih zajednica u zemljama Balkana, u povodu sve masovnijih napada i nasilja pripadnika terorističke organizacije ISIS u Iraku i Siriji, poručili su kako ISIS ne predstavlja islam te da se muslimani moraju distancirati od takvih i sličnih esktremnih organizacija, javlja Anadolu Agency (AA).

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović, u vezi sa nasiljem  ISIS-a u Iraku i Siriji,  u ranijem saopćenju najoštrije je osudio takva zlodjela.

Poručio je da obzirom na činjenicu da su muslimani u BiH i sami bili predmet nepravednog ubijanja, imaju moralnu i vjersku obavezu da iskazuju posebnu osjetljivost na ubijanje i zlostavljanje nevinih ljudi.

Kosovski muftija Naim Ternava u razgovoru za AA je također kazao da je Islamska zajednica Kosova protiv odlaska muslimanskih vjernika na ratišta u Siriji i Iraku i protiv ubijanja.

Podsjetio je kako je Islamska zajednica Kosova jasno poručila svojim vjernicima da ne treba da idu na strana ratišta i bore se u jedinicama ISIS-a.

“Džamija je javno mjesto. Predavanja imama su javna i mnoga od tih predavanja mogli ste da poslušate putem različitih socijalnih mreža i Youtube-a. U tim predavanjima, kod ni kod jednog imama, nije bilo slučajeva da su oni javno nekog pozivali na terorizam ili odlazak u Siriju ili Irak”, kaže prvi čovjek Islamske zajednice Kosova.

Naglasio je da su “oni koji pozivaju u takozvani ISIS i da se ratuje u Siriji, ludi, neznalice i oni su neprijatelji Boga”.

Muftija zagrebački Aziz ef. Hasanović u svojim hutbama često upozorava vjernike na opasnost iskrivljenog tumačenja Kur’ana od ekstremističkih skupina kao što je ISIS. Povodom nedavnih događanja u Iraku, muftija je istupio u nekoliko domaćih medija oštro osudivši zločine ISIS-a počinjene u ime vjere, piše Anadolu agency (AA).

Muftija je izjavio kako ekstremne skupine unutar muslimanskoga svijeta, poput ISIS-a, sebi uzimaju za pravo da su jedini pravi tumači Kur’ana te jedini pravi nasljednici hilafeta i kalifa. Nazvao ih je nesavjesnim i neodgovornim.

“Današnji hilafet kako ga promovira skupina u Iraku zaista je ruglo za sve muslimane. Svaki musliman koji razumijeva islam i islamsko učenje zasigurno će biti posramljen nad tim što rade u uspostavi hilafeta koji nema nikakve veze niti s hilafetom niti sa islamom. Moramo se prisjetiti, prve zajednice ili države muslimana u njoj su živjeli i kršćani i Židovi i nikome nije pala dlaka s glave“, rekao je muftija zagrebački.

Muftija Hasanović je poručio da nitko nema pravo prisiljavati bilo koga na vjeru, protjerivati ga ili ubijati poradi toga što pripada drugoj vjeri.

“Apeliram na sve koji mogu pomoći da se zaustavi ubijanje nevinih i nedužnih ljudi jer Kur’an jasno govori: ‘Tko ubije jednoga, kao da je ubio cijeli svijet. Tko spasi jednoga, kao da je spasio cijeli svijet’”, rekao je muftija kojega posebno zabrinjava razdor i potpirivanje sukoba između šiita i sunita.

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić u vezi sa nasiljem ISIS-a istakao je da organizacija koja sebe naziva “Islamska država” upropaštava i skrnavi vjeru islam svojim postupcima. On je u izjavi za AA poručio da ga brine sve veća pojava islamofobije, i smatra da terorizam ne treba dovoditi u vezu sa islamom.

“To što neko organizaciju ISIS zove Islamska država ja ne prihvatam. To je ruglo od države, to je jedna banda koja sije strah, čini nedjela. Oni su najviše nedjela učinili prema muslimanima, oni su najviše pobili muslimana, iako je najviše odjeka imalo pogubljenje novinara. Naravno, osuđujem svako ubistvo koje se tamo desilo. To je za svaku osudu“, ističe reis Fejzić.

Srbijanski muftija i zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice Srbije (IZS) Muhamed Jusufspahić izjavio je da pripadnici terorističkih grupa takozvane ISIS-a nisu muslimani već da su oni postavljeni da se bore protiv muslimana. Jusufspahić je u izjavi za Anadolu Agency (AA) istakao da je način na koji ISIS predstvalja vjeru islam neistinit i poručio muslimanima da budu izdržljivi i budu uz Boga.

“Ono što se danas sa ovom takozvanom islamskom državom dešava jeste smutnja da bi nas se uklonilo, da bi se borilo protiv nas. To je šejtanski posao, onoga prokletog, sujetnog, zlobnog šejtana koji želi da muslimane slabi. Da uništi njihovo izbavljenje ka samome Allahu“, rekao je.

Poglavar Islamske vjerske zajednice Makedonije Sulejman Redžepi je isto tako osudio nasilje koje vrši ISIS napominjući da napadi pomenute terorističke organizacije povećavaju islamofobiju i strah od muslimana i islama.

“Ne bi trebali svi muslimani da trpe zbog napada ISIS-a. Neki krugovi žele da ocrne islam i da ugroze mir, toleranciju i suživot i na Balkanu”, poručio je Redžepi.

(anadolija)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh