Region

Prva u regiji – Makedonija uvodi turistički pasoš

Makedonija će biti prva zemlja u regiji koja će uvesti turistički pasoš ili džepni turistički vodič koji će omogućiti turistima da bolje upoznaju ovu zemlju.

No image - Haber.ba


Makedonska zastava (Foto: Arhiva)

”Pasoš, koji će turisti koristiti tijekom boravka u Makedoniji, će biti identična makedonskom pasošu, a korice će biti urađene od hanplasta- knjigovezačkog platna sa zlatnim otiskom”, rekao je direktor Agencije za promociju i podršku turizma Kristijan Džambazovski

“Uz pasoš ide i vlastiti Facebook profil i mobilna aplikacija”, dodao je Džambazovski za skopski dnevnik “Večer”, dodajući da turistički pasoš, osim stranih, mogu koristiti i domaći turisti.

Džambazovski je rekao da je broj stranih turista koji su prošle godine posjetiti Makedoniju veći za 13,5 posto u odnosu na 2012. godinu, što je dvostruko više od prosječnog rasta u svijetu koji iznosi oko pet postotaka.

On navodi da trendovi u makedonskom turizmu predstavljaju veliki adut za privlačenje stranih ulagača, posebno nakon odluke Vlade o formiranju turističkih razvojnih zona sa brojnim povlasticama, piše Srna.

Džambazovski je objasnio da će budući ulagači biti oslobođeni osobnog poreza u narednih 10 godina, PDV-a za kupovinu građevinskog materijala za izgradnju zone i objekata u njoj, dobivati državnu pomoć za svaku investiciju veću od 10 milijuna eura, a prodaja zemljišta biće realizirana putem javnih tendera sa početnom cijenom od jedan euro za metar kvadratni.

(srna)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh