Region

Cicek u Skoplju – Turska podržava Makedoniju na putu u NATO i napore ka članstvu u EU

Između Turske i Makedonije postoje duboke kulturološke i historijske veze, istakao je predsjedavajući Velike narodne skupštine Republike Turske Cemil Cicek tokom sastanka sa predstavnicima Saveza turskih nevladinih organizacija u Makedoniji, javio je dopisnik Anadolu Agency (AA).

No image - Haber.ba


Cemil Cicek (Foto: Anadolija)

“Makedonija je zemlja sa kojom nastavljamo strateško partnerstvo. Također, prisutnost Turske u ovoj zemlji je most u odnosima između Turske i Makedonije”, naglasio je predsjedavajući Velike narodne skupštine Republike Turske.

Istakao je da je Makedonija ključna zemlja Balkana za postizanje mira, stabilnosti i održivog razvoja u regiji.

“Makedonija je važan centar gdje se nalaze naši sunarodnjaci i rođaci, centar gdje se nalaze tragovi naše civilizacije i gdje se oživljava naša kultura. Zato mi nastojimo da na svim poljima unaprijedimo svoje odnose sa Makedonijom, te podržavamo politiku Makedonije u brojnim oblastima. Mi najviše želimo da Makedonija postane članica NATO-a, podržavamo napore ove zemlje ka članstvu u Evropsku uniju. Pored toga podržavamo i makedonske političare na međunarodnoj sceni. Postoje odnosi na nivou vlada, a i mi održavamo odnose na nivou parlamenata, osiguravamo zbližavanje naroda, jer parlamentarci su predstavnici naroda“, rekao je Cicek.

U sklopu svoje posjete Makedoniji Cicek se sastao i sa predstavnicima Makedonsko-turske trgovinske komore i privrednicima. Naglasio je da Turska nastoji da bude u bliskoj suradnji sa balkansim zemljama, među kojima se ističe Makedonija

“Mi imamo zajedničku historiju i kulturološke veze. Dakle, kako god pogledamo važno je i bitno da uspostavimo odnose sa Makedonijom“, kazao je Cicek.

Ocijenio je kako je mnogo razloga zašto Turska Makedoniji daje prioritet.

“Balkan je najranjivije područje na svijetu. Turska nastoji da bude u bliskoj suradnji za zemljama Balkana, a među najistaknutijim je Makedonija. Sa zadovoljstvom ističem da sa Makedonijom nemamo nikakvih političkih problema. Sastanci i posjete na najvišim nivoima obavljaju se za dobrobit dvije zemlje, za prosperitet i sreću naših naroda“, rekao je Cicek.

Predsjedavajući Velike narodne skupštine Republike Turske Cemil Cicek istakao je kako su Makedonija i Turska zemlje sa značajnim mogućnostima te da je Turska spremna da podrži Makedoniju kako bi se  povećao ekonomski i trgovinski razvoj.

Cicek će sutrašnji program posjete Skoplju nastaviti obilaskom parka “Žena borac”, a potom će se u Sobranju sastati sa kolegom Trajkom Veljanoskim. Planiran je susret i sa parlamentarnim zastupnicima i članovima grupe makedonsko-turskog prijateljstva.

Tursku delegaciju, koju predvodi Cicek će sutra primiti i makedonski predsjednik Gjorge Ivanov.

U okviru posjete Makedoniji, turska delegacija će posjetiti i urede Turskog kulturnog centra “Yunus Emre“ i ureda Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) u Skoplju.

Šef turskog parlamenta Cicek će, u utorak, nakon Makedonije otputovati u posjetu Albaniji.

U pratnji Ciceka u posjetu Makedoniji doputovao je i zastupnik turskog parlamenta i predsjednik parlamentarne Grupe tursko-makedonskog prijateljstva Huseyin Burge.

(anadolija)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh