Region

Makedonija: Otvoren prvi makedonski univerzitet na turskom jeziku

Univerzitet je otvoren u Gostivaru, a nastava će biti na turskom jeziku

No image - Haber.ba

U makedonskom Gostivaru danas je svečano otvoren Internacionalni Vision Univerzitet, a kako su i učesnici svećanosti istakli riječ je o prvom makedonskom univerzitetu na turskom jeziku koji je otvoren danas kada makedonski Turci obilježavaju Praznik obrazovanja na turskom jeziku, javlja Anadolu Agency (AA).

Svećanom otvaranju Internacionalnog Vision Univerziteta prisustvovao je makedonski državni ministar Furkan Canko, turski ambasador u Makedoniji Omur Solendil, lider Turske demokratske partije Kenan Hasipi, guverner turske regije Edirne Ali Sahin, te brojni rektori, biznismeni i gosti iz dvije zemlje.

Ambasador Solendil je istakao da će novootvoreni univerzitet dodatno unaprijediti historijsko prijateljstvo i bratstvo između dvije zemlje.

Guverner regije Edirne Sahin je kazao da je važno da na Balkanu postji univerzitet na kojem će nastava biti na turskom jeziku, te izrazio želju da nastavnici i svršenici ove visokoškolske ustanove grade temelje nove civilizacije na Balkanu.

Rektor Univerziteta u Trakiji Yener Yorek je kazao da će otvoreni univerzitet unaprijediti kulturno bogatstvo i odagnuti neke nedostatke u regionu, sa akcentom na nedostatak univerziteta sa nastavom na turskom jeziku.

Rektor Internacionalnog Vision Univerziteta Fadil Hoca je kazao da je ovaj univerzitet u Gostivaru otvoren zahvaljujući donacijama i inicijativi uglednika i biznismena iz Gostivara.

Internacionalni Vision Univerzitet ima pet fakulteta i nastava će biti na turskom jeziku. U skladu sa makedonskim Zakonom o visokom obrazovanju, na univerzitetu će biti po 15 posto u nastavi zastupljeni makedonski i engleski jezik.

Prijem studenata na fakultete prava, ekonomije, arhitekture, informatike i društvenih nauka će početi 15. aprila naredne godine, a nastava na novootvorenom univerzitetu počinje 15. septembra 2015. godine.

Ovo je 23. univerzitet u Makedoniji.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh