Region

Makedonski studenti ponovo protestirali protiv najavljenih reformi u visokom obrazovanju

Zastupnici makedonskog parlamenta danas bi se trebali izjašnjavati o predloženom Nacrtu izmjena zakona o visokom obrazovanju, a tim povodom se ispred zgrade najvišeg zakonodavnog tijela Makedonije okupilo nekoliko stotina studenata i profesora koji su nosili transparente sa porukom „ne“

No image - Haber.ba

Nekoliko stotina studenata i profesora i danas se okupilo ispred zgrade makedonskog parlamenta (Sobranje) i protestiralo protiv najavljenih reformi u visokom obrazovanju, javlja Anadolu Agency (AA).

Zastupnici makedonskog parlamenta bi se danas trebali izjašnjavati o predloženom Nacrtu izmjena zakona o visokom obrazovanju, a tim povodom se ispred zgrade najvišeg zakonodavnog tijela Makedonije okupilo nekoliko stotina studenata i profesora koji su nosili transparente sa porukom „ne“.

Okupljeni demonstranti su, također, napravili simboličnu stazu, poput onih na maratonskim utrkama, na koju su postavili transparente sa porukom „Mjesto zločina“, „Ako ne završim fakultet, htio bi da budem ministar“ i „Kome se inatite?“.

Jedan od demonstranata Petrit Sarachini tvrdi da predložene izmjene zakona ne donose ništa dobrog visokom obrazovanju i da se prave reforme moraju graditi na dijalogu sa studentima i nastavnicima.

Nastavničko vijeće i studentske organizacije su najavile da će, u slučaju da sporne izmjene zakona budu usvojene, ispred fakulteta podići šatore i nastavu održavati na otvorenom. Najavljuju i moguću žalbu Ustavnom sudu.

Posljednja tačka Dnevnog reda današnjeg zasjedanja makedonskog parlamenta je upravo spomenuti Nacrt reformi visokog obrazovanja.

Prvi studentski protesti zbog nezadovoljstva povodom najavljenog uvođenja državnog ispita na univerzitetima održan je 17. novembra. Prisustvovalo mu je više od hiljadu studenata, a nije bilo incidenata. Najbrojniji takvi protesti održani su 10. decembra.

Makedonski premijer Nikola Gruevski ranije je izjavio da pretpostavlja da iza ovih protesta stoji makedonska opozicija.

Najavljeno je da će državni ispiti biti uvedeni na svim univerzitetima u zemlji i da će na ovaj način biti provjeravano znanje studenata nakon završene druge i četvrte godine studija. Vlasti tvrde da će to znatno poboljšati kvalitet obrazovanja i ukazati na propuste u kvaliteti nastave na nekim univerzitetima. Druga strana tvrdi da će to ugroziti ustavom zagarantiranu autonomiju univerziteta, piše Anadolu Agency.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh