Region

Makedonija: Protiv Zorana Zaeva predsjednika najveće opozicione stranke podignuta krivična prijava zbog špijuniranja

Protiv predsjednika najveće opozicione stranke u Makedniji, Socijaldemokratskog saveza (SDSM), Zorana Zaeva, podignuta je krivična prijava zbog špijuniranja, javlja Anadolu Agency (AA).

No image - Haber.ba

Premijer Makedonije Nikola Gruevski obratio se danas javnosti povodom akcije “Puč”. Gruevski je istakao kako je u periodu od septembra do novembra prošle godine održao četiri sastanka sa Zaevom, na inicijativu lidera Socijaldemokratskog saveza Makedonije.

Dodao je da je Zaev tada tražio formiranje tehničke vlade prijeteći da posjeduje dokaze komprimitirajućeg sadržaja protiv visokih državnih funkcionera uključujući predsjednika, članove Vlade, birokrate, ali i novinare, koje je pribavio u saradnji sa stranim obavještajnim agencijama. Zaev je, navedeno je, tražio od premijera da formira tehničku vladu te da raspiše prijevremene parlamentarne izbore, a da zauzvrat ne objavi kompromitirajuće snimke.

“Neki od tih dokaza su tačni, neki su donekle tačni, ali sam saznao da neki nisu tačni. Ipak, činjenica da su neki od ovih snimaka tačni pokazuje ozbiljnost cijele situacije. Prijetio je da će objaviti ove snimke ako se ne ispuni zahtjev formiranja tehničke vlade”, objasnio je premijer Makedonije.

Istakao je da je vrlo iznenađen da osoba iz opozicije, koja želi da upravlja državom, sarađuje sa stranim obavještajnim službama.

“O svemu ovome što govorimo postoje snažni dokazi. Danas je podnesena i krivična prijava protiv osobe inicijala Z.Z. i još nekoliko osoba zbog špijuniranja i napada na najviše državne organe. Smišljen je scenario prema kojem bi država bila talac”, rekao je Gruevski.

Naglasio je kako u historiji moderne Makedonije nijedan političar nije uradio ovakav potez, misleći na prijetnje lidera Socijaldemokratskog saveza Makedonije.

“Ipak, ja ne prihvaćam prijetnje i ucjene. To kod mene ne prolazi. Nakon ovog dana ćete čuti mnoge glasine, ali stvarnost će izaći na vidjelo. Za sve postoje snažni dokazi”, poručio je Gruevski.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije je saopćilo da je podnijeta krivična prijava protiv četiri osobe uključujući Zaeva, koje su pokušale da mijenjaju ustavni poredak zemlje. Dodaje se da će biti podignuta optužnicu protiv četiri osobe za pokušaj zbacivanja Vlade Makedonije.

Navodi se da su osumnjičeni, upotrebom nezakonitih sredstava, praćenja i špijunaže, upućivali ozbiljne prijetnje visokim državnim funkcionerima i htjeli su izvršiti prevrat, te iznuditi razne usluge.

S druge strane, Zaev je za makedonske medije kazao da je akcija “Puč”, u kojoj ga policija sumnjiči za “nedemokratsko preuzimanje vlasti”, kako navodi, uzaludan pokušaj vlasti da spriječi “bombe koje SDSM već duže vrijeme najavljuje”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh