Region

Tragedija: Ubio ga grip, doktori rekli da nije ništa?!

Igor Radovanović (36) pao u komu, a onda mu otkazali i organi za disanje. Obitelj krivi doktore iz paraćinske bolnice koji su ga pustili kući.

Bolnica - Kurir.rs

Sezonska gripa A H1N1 pokosio je još jedan mladi život, piše “Kurir“.

Paraćinac Igor Radovanović (36), koji je posljednje dane proveo na umjetnim plućima, preminuo je u četvrtak navečer na odjelu intenzivne njege Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Kragujevac (KCK) zbog jake respiratorne insuficijencije ili slabosti dišnih organa. Njegova obitelj, međutim, tvrdi da je do komplikacije došlo uslijed propusta u radu liječnika iz paraćinske bolnice.

Bilo je kasno

– Oni su krivi – Igor im se javio s visokom temperaturom, au dežurnoj službi prsnog odjela samo su mu dali jednu injekciju “deksazona” i rekli da mu nije nište strašno i da se javi za dva-tri dana u slučaju da mu ne bude bolje . Kad se sutradan ponovo vratio otežano dišući, zadržali su ga u bolnici, ali samo su mu uzeli krv. Pluća mu nisu ni pregledali. Rekli su da ima bronhitis, a poslije 12 sati su utvrdili da su mu se pluća zagnojila. Htjeli su ga pošalju u Kragujevac, ali nisu imali sanitet. Čekali su još jedan dan na vozilo iz Beograda. Tada je već bilo kasno – priča kroz plač Igorova majka Ljiljana Radovanović (55).

Ona kaže da je drugog dana u KCK Igor pao u komu. Njegova supruga, koja je ostala sama s troje djece, ne može vjerovati što ju je snašlo.

– Nije mogao razgovarati sa mnom. Jao meni, šta ću sad! – Govori kroz jecaje, dok otac preminulog mladića Bratislav Radovanović (56) kaže da su diskriminirani.

– Vidjeli su da smo Cigani, pa jedna injekcija i idi. Tužiću liječnike! Da su bili odgovorni, ne bih sada ostao bez sina jedinca. Unučićima ne smijem ni reći. Raspremamo kuću za sahranu, a lažem ih da ćemo krečimo – kaže nesretni čovjek.

Bolnica ćuti

U bolnici u Paraćinu jučer nisu bili raspoloženi govoriti o ovom slučaju. Samo su istaknuli da je poduzeto sve da se Igoru pomogne.

– On je bio srčani bolesnik i imao je problema s krvnim žilama. Konačnu riječ dat ćemo poslije obdukcije – rekli su nam u bolnici, dok u Ministarstvu zdravlja do zaključenja broja odgovore na pitanja o ovom slučaju nismo dobili.

Sezonska gripa A H1N1 poznat je i pod nazivom svinjska gripa. Do 2009. su od njega oboljevale životinje, a te godine je bio pandemijski i prvi put se pojavio među ljudima.

ZARAŽENA MEDICINSKA SESTRA

Analize Instituta “Torlak” potvrdile su da je medicinska sestra Katarina I. (49) iz Doma zdravlja u Lebanu zaražena virusom gripe A H1N1.

Ona je s prsnog odjela Opće bolnice u Leskovcu hitno prebačena na Infektivnu kliniku u Nišu. Dr Goran Mihajlović, ravnatelj Doma zdravlja u Lebanu, napominje da je medicinska sestra jedina na odsjeku za pneumoftiziologa.

– Bila je u izravnom kontaktu s pacijentima koji boluju od respiratornih infekcija i gripa. S radnog mjesta je u utorak prebačena u leskovačku bolnicu s visokom temperaturom – rekao je Mihajlović i dodao da je ona prvi pacijent u leskovačkom kraju sa svinjskom gripom.

Žarko Ranković, direktor niške Infektivne klinike, rekao je da je u toj ustanovi trenutno sedam pacijenata sa simptomima gripe.

– U najtežem stanju je žena iz Knjaževca koja je na respiratoru. Medicinska sestra je zbrinuta na odjelu, ali njezino zdravstveno stanje nije zahtijevalo intenzivnu njegu – kazao je Ranković i dodao da su pacijenti u teškom stanju.

IGOR JE BIO U TEŠKOM STANJU

Prema riječima zaposlenih u KC Kragujevac, Igor je dovezen s uznapredovalim gripoznim stanjem:
Dugo je bolovao kod kuće, a prethodno je imao probleme s imunitetom. Bio je jedan od četvero pacijenata koji su se nalazili na umjetnim plućima, a trenutno imamo još tri pacijentice koje su priključene na respiratore. Jedna je iz Rekovca (56) i njeno stanje je nepromijenjeno, dok su dvije žene (56) i (36) iz Novog Pazara u posebno lošem stanju i borimo se za njihov život.

SUPRUG: U MIRU SAM JE ISPRATIO

Žena koja je u petom mjesecu trudnoće preminula od posljedica gripe na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Beograd, Milena Veljković (33) iz Velike Plane, sahranjena je juče.

Razumite me. Ne mogu govoriti. Želim je dostojanstveno iu miru ispratim – kratko je rekao Igor Rakić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh