Region

Specijalci na terenu: Makedonija zbog migranata proglasila vanredno stanje

Vlada Makedonije proglasila je vanredno stanje na južnom i sjevernom dijelu granice zbog povećanog talasa migranata, što otvara mogućnost angažovanja makedonske vojske, saopštio je danas portparol MUP-a Ivo Kotevski.

Makedonija vandredno stanje - Faktor.ba

Agencije javljaju da su specijalne jedinice već na terenu.

Kotevski je objasnio da je zbog povećanog pritiska na južnu granicu i sve veći intenzitet tranzita preko tzv. balkanskog migracionog koridora bilo procijenjeno da je potrebna dodatna povećana i efikasnija kontrola graničnog pojasa gdje su registrovani masovni ilegalni prolasci sa grčke strane.

“Svjesni smo da povećana kriza na našoj južnoj granici ne predstavlja konačno rješenje problema i zato očekujemo da će u najskorije vrijeme biti utvrđen jedinstveni human odgovor EU, koji će obuhvatiti sve zemlje koje su najviše pogođene migrantskom krizom i solidarno podijeliti teret suočavanja s izazovom”, izjavio je Kotevski.

Govоreći o odluci makedonske vlade da proglasi krizno stanje, Kotevski je informisao o broju migranata koji su izrazili namjeru da zatraže azil u Makedoniji, javlja Anadolu Agency (AA).

Migrants wait permission to cross in Macedonia on their way for the western Europe countries

“Za ilustraciju krize s kojom se suočavamo posljednjih dana, povećanje pritiska na našoj južnoj granici, u minula 24 sata izdate su potvrde za ukupno 1.327 stranih državljana za iskazanu namjeru za podnošenje zahtjeva za priznanje prava traženja azila u Republici Makedoniji. Najbrojniji su sirijski državljani kojih je 1.004. Ukupno, u ova dva mjeseca otkada su stupile na snagu izmjene Zakona o azilu, izdate su potvrde za ukupno 41.414 stranih državljana. Prema državljanstvu, najbrojniji su sirijski državljani kojih je 33.461, zatim državljana Avganistana 2.073, iz Iraka 1.937, iz Pakistana 1.198 i iz drugih zemalja gdje još uvijek ima oružanih konflikata”, rekao je Kotevski.

Od počinjanja izdavanja potvrda do danas, Odjeljenju za azil Makedonije je podnijeto 47 zahtjeva za priznavanje prava azila, od čega su 34 državljana Sirije, među kojima je desetero djece.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh