Region

Zbog poplava vanredno stanje u sedam opština u Srbiji

Zbog obilnih padalina i izlijevanja rijeka i potoka, izvanredna situacija proglašena je u sedam općina u Srbiji a u mnogim mjestima na rijekama u Srbiji pređena je granica redovite obrane od poplava.

Poplave, Srbija - Tntportal.ba

Izvanredna situacija proglašena je u Čačku, Topoli, Bajinoj Bašti, Požegi, Novom Pazaru, Arilju i Lučanima, javlja “Fena”.

Najugroženija mjesta na području Čačka obišao je srbijanski premijer Aleksandar Vučić koji je obećao da će već sutra vlada uputiti pomoć u ta mjesta, a za sutra je zakazana i izvanredna sjednica vlade povodom poplava.

Do sada je evakuirano više od 400 domaćinstava u Konjevićima i Preljini, a najkritičnije je u selima duž rijeke Čemernice. U Bajinoj Bašti pokrenula su se klizišta, nekoliko kuća je potopljeno, a prometnice su oštećene. U općini Lučani u tijeku je evakuacija najugroženijih obitelji u Đeraću, osnovna škola danas radi skraćeno, a sutra neće biti nastave. Sve ostale škole na teritoriji općine Lučani neće raditi danas ni sutra.

Zbog izlijevanja rijeke Bjelice promet na cesti Lučani-Guča i Guča – Čačak preko Jelice je obustavljen. JP “Rzav” nije u mogućnosti vrši redovito opskrbu građanstva vodom, pa će u tijeku dana biti organizirano opskrbu vodom cisternama.

Zbog izlijevanja rijeke Bjelice promet na cesti Lučani-Guča i Guča – Čačak preko Jelice je obustavljen, a tijekom protekle noći na teritoriju te općine poplavljeno je više od 500 hektara obradivog zemljišta, a poplavljeni su i brojni pomoćni objekati, kao i upravna zgrada i poslovni prostor tvornice “Milan Blagojević”, Dom zdravlja … U Požegi pod vodom je stotinjak kuća i više od 1.500 hektara oranica, a, pored vojske, u krizna područja bit će poslana i žandarmerija, rekao je za RTS načelnik Sektora za izvanredne situacije Predrag Marić.

Situacija u Novom Pazaru je alarmantna, evakuirano je 100 stanovnika, a u pojedinim dijelovima grada nema struje, rekao je Tanjugu gradonačelnik tog grada Meho Mahmutović. On očekuje pomoć Vojske Srbije ali i drugih institucija i ističe da se u Novom Pazaru, koji ima problema s bujičnim poplavama, ruše divlji mostovi koji su postavljani uz rijeke, a koji prave veliki problem. Inače, u Novom Pazaru Jošanica je odnijela dva mosta – jedan u blizini tvornice Ukras i drugi koji se tek izgrađuje kod robne pijace u tom gradu, a koji financira Vlada Srbije.

Na području Beograda nema većih problema na velikim rijekama, Savi i Dunavu, gdje vrijedi redovna obrana, osim u zoni kule Nebojša.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh